Gå til sidens hovedinnhold

Slik takler du underslag

Toppadvokat Bjørn Stordrange om hva bedrifter bør gjøre når ansatte snyter unna penger.

- Det handler om skreddersøm og å tilpasse situasjonen, sier advokat Bjørn Stordrange i advokatfirma Steenstrup Stordrange til NA24.

Les mer børs og finans på NA24

Før helgen ble det kjent at det gamle rederiet Klaveness opplevde at en betrodd ansatt hadde underslått 500.000 dollar fra selskapet. Saken er under etterforsking.

LES OGSÅ: Ansatt underslo millioner

Tre motiver
Advokaten uttaler seg på generelt grunnlag, og sier det er tre motiver som spiller inn i slike saker.

- Det primære pleier å være å søke å få tilbake pengene som er tapt, og det neste er å begrense skadene i renommeet til selskapet, sier Stordrange.

Han legger til at det siste på listen er å ramme den personen som man tror står bak hendelsen. Detter er oppskriften for hvordan man bør forholde seg ved underslag i enhver bedrift.

Ikke forpliktet
Rederiet Klaveness valgte å politianmelde saken i sitt firma og underrette de ansatte om hva som hadde skjedd.

Avdelingsdirektør i arbeidsrettsavdelingen i NHO, Nina Melsom, sier til NA24 at man i utgangspunktet ikke er forpliktet til å anmelde noe til politiet.

- Men er det mistanke om økonomisk kriminalitet så kan det være fornuftig å gå til politiet. Det er ikke akseptabelt at man har medarbeidere som går frem på denne måten, men det kan være mange grunner til at ting har skjedd. Ofte vil bedrifter være tjent med å komme til bunns i slike saker, sier Melsom til NA24.

Hun understreker imidlertid at det ikke er noen svart-hvitt her. Alle denne type saker bør vurderes for seg.

Vil ikke anbefale
Norges Rederiforbund har Klaveness som medlem, men vil ikke anbefale hva rederier bør gjøre hvis man havner i en slik situasjon.

- Dette er type saker som gjelder forholdet mellom et rederi og en av deres ansatte og som naturlig nok rederiene er nærmest og best til å håndtere selv uten medvirkning fra oss, sier viseadministrerende direktør Jørgen Vatne til NA24.

- Hva anbefaler dere – på generelt grunnlag – rederier å gjøre i en situasjon med underslag?

- Beskjed fra Jørgen Vatne er at vi ikke har mer å tilføye til saken utover de generelle kommentarene han allerede har gitt, siden saken dreier seg om en helt klar bedriftsintern personalsak, og håndtert som sådan av rederiet, skriver informasjonssjef Knut Egil Hansen i forbundet til NA24.

Antikorrupsjonstiltak
Hansen skisserer kort hva forbundet gjør med tanke på antikorrupsjonstiltak blant sine medlemmer.

Forbundet har utarbeidet veiledende retningslinjer som hjelpemiddel for medlemmenes arbeid med antikorrupsjonstiltak. De driver med aktiv rådgivning til medlemmer i CSR-spørsmål og arbeidet for å unngå korrupsjon.

- Vi arangerer seminarer og workshops i CSR (samfunnsansvar)-spørsmål og dilemmatrening. Skal bl.a. ha et større CSR-seminar for medlemmene i november der aktuelle problemstillinger innenfor CSR-områdene anti-korrupsjon, etikk, miljø og arbeidsgiverspørsmål vil bli belyst, skriver Hansen i en e-mail.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Kommentarer til denne saken