Det er liten tvil om at Ryanair tilbyr de billigste flybillettene. Men har du prøvd å bestille flybillett med selskapet?

For lettskremte og uerfarne nettbrukere som prøver seg for første gang, er det viktig å være oppmerksom. Ryanair gjør nemlig alt, blant annet via lokke- og skremmetaktikk, for å få deg til å kjøpe mer eller mindre unødvendige tilleggstjenester som lett mangedobler prisen på det som i utgangspunktet er en superbillig billett.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Fra Liverpool til Torp
NA24 utførte onsdag 8. august en grundig test av Ryanairs billettbestillingssystem.

Vi søkte etter en énveis billett fra Liverpool til Torp. Som skjermbildet under viser, fikk vi et tilbud der billetten koster 28.74 pund eller om lag 265 kroner med en pundkurs på 9,25 kroner.

Ble kjapt dyrere
Men prisen blir kjapt høyere da Ryanair som en selvfølge legger til et gebyr for innsjekking på nett, et såkalt «Web Innsjekkingsgebyr» på seks pund. I tillegg kommer noe selskapet kaller et "EU261 innstilt" gebyr på to pund og en «ETS Levy» på 0,25 pund. Ryanairs billettpris har dermed vokst med 8,25 pund til 36,99 pund uten at vi har foretatt oss noe.

Men først nå begynner den virkelige moroa. På neste side i bestillingsskjemaet (4) får vi beskjed om å fylle inn tittel, navn og antall kolli. Ryanair tvinger oss så til å velge om vi vil ha prioritert ombordstigning - uten å definere hva det er.

Av frykt for å bli nedprioritert og behandlet som løse hunder ved ombordstigning huker vi av «ja» på spørsmål om vi ønsker prioritert ombordstigning. Vi velger alternativet «Prioritert ombordstigning inklusive setereservasjon». Vips så er billetten blitt ti pund dyrere. Totalprisen på vår billett er nå kommet opp i 46,99 pund, eller cirka 426 kroner.

Bagasje koster
Å ha med seg en koffert er heller ikke gratis hos Ryanair. Vi oppgir at vi kommer til å sjekke inn en koffert. Det koster 25 pund og billettprisen vår er nå oppe i 71,99 pund (666 kroner).

Nest oppgave (bilde 4) er å svare på Ryanairs spørsmål om vi ønsker reiseforsikring. For å lokke oss til å svare ja, forteller Ryanairs oss at vi kan spare hele 18.000 euro, om lag 132.000 kroner, på å kjøpe forsikringen. Da blir vi dekket ved medisinsk kansellering, ved forsinkelser og for tapt bagasje (noe flyselskaper har krav på å erstatte uansett).

Skremmetaktikk
Ryanair gjør det klart at «Reiseforsikring» ikke dekker erstatning og ny flybillett dersom selskapet går konkurs. Ei heller dekker den hjemreise dersom flyselskapet svikter på andre måter. Da må vi ha noe som heter «Reiseforsikring Plus», ifølge Ryanair.

Vi takker nei til tilbudet. Det liker ikke Ryanair. I løpet av en brøkdel av ett sekund etter at vi har takket nei popper det opp en plakat som advarer oss på det sterkeste om å ikke tegne reiseforsikring. Vi kommer til å angre dypt, sier Ryanair. Nervøs som vi blir, og for å slippe våkenetter i engstelse over å være uten Ryanairs forsikring, tegner vi oss for «Reiseforsikring Plus». Vips så vokser totalprisen vår med 15,81 pund til totalt 87,80 pund (812 kroner).

Bryter prinsippet om frivillige tilleggstjenester
Her er det verdt å merke seg at Ryanair ikke lar kunden velge om du vil ha reiseforsikring eller ikke. Du må aktivt velge bort reiseforsikring. Det er trolig et brudd på EU-lover og den norske markedsføringsloven, som sier at flyselskapene skal la kundene frivillig velge tilleggstjenester. Med andre ord: du skal slippe å måtte velge bort tjenester flyselskapet har huket av uten din tillatelse. Ryanair gjør det motsatte i og med at du som kunde aktivt må velge bort reiseforsikring. Som om ikke det er nok, gjemmer Ryanair bortvalgsalternativet langt nede i nedtrekksmenyen «Velg landet der du bor».

Etter å ha kjøpt reiseforsikringen (som du ikke trenger dersom du betaler reisen med kredittkort med innbakt reiseforsikring eller du har helårs reiseforsikring) må vi ta stilling til om vi ønsker å motta en SMS med bekreftelse på bestillingen. Vi tenker at det kan være kjekt å ha lagret på mobilen så vi takker ja til «Gjør deg klar for reisen»-påminnelse og bekreftelse. Tjenesten koster to pund og billetten vår er nå oppe i 89,80 pund. Prisen er altså mer enn tre ganger så høy som den opprinnelige prisen på 28.74 pund.

Lokker med «Garantert godkjent koffert»
Ryanair er imidlertid ikke ferdig med å «pushe» på oss tilleggstjenester. Neste oppfordring fra selskapet er at vi kjøper en «Ryanair-godkjent»-koffert (bilde 14). Vi legger merke til at vi aktivt må klikke på knappen «None» for å kommer videre i bestillingsprosessen. Vi er imidlertid nysgjerrig på hva en «godkjent» koffert koster og klikker på «Hard Sided Bag» (se bilde under).

Her skriver Ryanair: «Samsonite F´lite er garantert å bli akseptert som håndbagasje på alle flyreiser med Ryanair».

Hjelp!. Av frykt for at vår egen koffert ikke kommer under kategorien «godkjent», noe som hadde vært ille, kjøper vi kofferten som koster 89 pund (om lag 850 kroner). Nå er flybilletten vår kommet opp i 178,80 pund (1653 kroner).

Videre i bestillingsprosessen takker vi nei på spørsmål om vi har med sportsutstyr eller om noen i reisefølget trenger ekstra hjelp underveis.

Ny overraskelse til slutt
Nå gjenstår selve betalingen og vi har godt håp om at det ikke dukker opp flere alternativer fra Ryanairs side som fordyrer billetten. Der tar vi feil.

Etter å ha fylt ut personlig informasjon og kortdetaljer ser vi at billettprisen har steget med ytterligere seks pund. Ryanair har lagt på et administrasjonsgebyr. Dermed er billetten vår kommet opp i 184,80 pund eller 1709 kroner. Det er cirka seks ganger prisen for Ryanairs angivelige billettpris på 28,74 kroner.

Hvis du etter å ha lest dette synes Ryanairs sjef Michael O’Leary er et rasshøl, så bekrefter han selv dette i NA24s «Det store intervjuet» publisert 2. juni i år.

- Jeg ble født et rasshøl og jeg har blitt et enda større rasshøl med årene, bekrefter O’Leary.

Les mer i saken: «- Jeg ble født et rasshøl»

Billig - tross alt
NA24s eksempel illustrerer hvor lett det er å fordyre Ryanairs billettpris. Men det er fullt mulig å holde prisen nede ved å takke nei til alt Ryanair tilbyr av tilleggstjenester. I vårt eksempel fikk vi til slutt en pris på 42,99 pund for énveisbilletten fra Liverpool til Torp. Det tilsvarer cirka 420 kroner. Slett ikke verst for en internasjonal flybillett.

De eneste gebyrene vi ikke klarte å unngå var fire ulike avgifter (Passasjeravgift EU261 innstilt, Passasjeravgift Web innsjekking, administrasjonsgebyr, Passasjeravgift ETS) på til sammen 14,25 pund.

Et lite råd til sist til deg som kjøper flybillett med Ryanair: Husk å sjekke inn via nettet minst fire timer før avgang og skriv for all del ut ombordstigningskortet. Ankommer du flyplassen uten å ha gjort dette vanker det et straffegebyr på hele 60 pund - nesten 600 kroner.