Slik tjener du på dollarfallet

Dollarkursen er i fritt fall. Dermed blir det tusenvis av kroner å spare for både reiselystne og sofaslitere. Her ser du hvordan.

På sitt sterkeste i høst sto dollarkursen i 7,70 kroner. Mandag formiddag var den nær ved å gå under 6,60 kroner. Den siste måneden har dollarkursen mot norske kroner sunket med rundt 60 øre.

Meget utslagsgivende dollarkurs

- Vi har forskuttert dollarfallet ved å sette opp direktefly til Florida fra neste sommer, og har senket USA-prisene med mellom 1000 og 1500 kroner, sier informasjonssjef Lena Petterson i Star Tour til TV 2 Nettavisen.

Petterson forteller at dollarkursen er meget utslagsgivende. Ved høy kurs går flytrafikken drastisk ned, mens den stiger ved lav kurs.

Billigere hotell, leiebil og cruise

- Desember er en stille periode, men fortsetter dollarkursen å holde seg lav vil vi nok merke større pågang fra januar, sier produktsjef June Arlen i USA-spesialisten til TV 2 Nettavisen.

Det kan ta tid før flyprisene synker, ettersom de aller fleste reiseoperatørene i Norge kjøper flybillettene i norske kroner. Men prisene på leiebil, hotell og cruise fra reduseres i takt med at dollarkursen går ned, forteller Arlen.

Dessuten får ferierende i USA mer penger å rutte med i lommeboken, nå som dollaren står så svakt i forhold til kronen.

Gevinst for internett-handel

Også de som velger å holde seg hjemme kan nyte godt av at dollarkursen raser. Det blir blant annet billigere å handle ting fra utlandet, for eksempel over internett.

Foto: Lise Strandlien

Dessuten følger både fyringsolje og bensin dollarprisene. De veiledende bensinprisene ligger i dag godt under pristoppen fra tidligere i år, og mye av æren kan tildeles den svake dollaren.

Gir billigere bensin

- I kalkyleunderlaget regner vi med at en nedgang på 10 øre i dollarkursen gir en nedgang på mellom 2 til 3 øre på den veiledende bensinprisen, sier informasjonssjef Erik Bagle i Esso, til TV 2 Nettavisen.

Bagle påpeker at bransjen vurderer bensinprisen fra dag til dag, og at nye fall i valutamarkedet vil vise seg raskt i drivstoffprisene.

Tror på videre fall

Selv om dollarfallet har vært sjeldent kraftig kan det fort bli mer i tiden framover.

Valutaanalytiker Eirik Larsen i DnB Markets spår at den nedadgående trenden vil fortsette.

- Hovedbildet er at vi er inne i en svekkelsesperiode for den amerikanske dollaren. Det er en del observatører som påpeker at dollaren har falt mye den siste tiden, og muligheten for en korreksjon dermed har økt. Likevel tror vi at bunnen fortsatt ikke er nådd, sier Larsen til TV 2 Nettavisen.

Store underskudd

Dollarfallet kommer som følge av store skjevheter i amerikansk økonomi, hvor et gigantisk underskudd i budsjettbalansen presser valutakursen mot stadig svakere nivåer.

- De har store underskudd både i budsjettet og i utenriksøkonomien. Dette er ikke forenelig med en sterk valutakurs. Nå som den amerikanske økonomien går inn i en ny vekstperiode kan presset bli større. Økt forbruk rammer utenriksbalansen, ved at folk kjøper stadig mer importprodukter, sier Larsen.

Næringslivet taper penger

Han understreker at selv om ferieglade nordmenn kan oppleve dollarfallet som en opptur, så blir effekten for store deler av det norske næringslivet stikk motsatt.

- Mange eksportbedrifter selger sine varer i amerikanske dollar, og får dermed sine inntekter redusert. Dette skapte turbulens i fjor, og det er i ferd med å bli kritisk nok en gang, sier Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.