Slik unngår du kortsvindel

Foto: TV 2

Dersom du er uforsiktig når du er i minibanken, eller skriver ned pin-koden din, kan det koste deg dyrt. Her er tipsene for å unngå kortsvindel.

22.03.04 14:14

Kortsvindel er nemlig et økende problem. I takt med at nordmenns kortbruk øker, har også problemet med misbruk utviklet seg i samme retning.

Fredag forrige uke slo Høyesterett fast at en DnB-kunde som oppbevarte bankkort-koden kamuflert i en 7. sans, ikke opptrådte grovt uaktsomt. Dommen vil trolig gjøre det vanskeligere for banker å tildele kundene ansvar for misbruk av kort.

- Viktig dom
- Vi mener at dette er en viktig dom. Det er viktig at Høyesterett har tatt standpunkt og gitt noen retningslinjer mellom hva som er grov og hva som er simpel uaktsomhet, sier juridisk rådgiver Anne Sofie Faye-Lund i Forbrukerrådet til TV 2 Nettavisen.

Forskjellen på grov og simpel uaktsomhet er svært viktig i forhold til hvor mye banken kan kreve av deg. Dersom du gjør et kvalifisert forsøk på å kamuflere koden, vil du kunne slippe unna med å betale en egenandel på 800 kroner. Anses kundens oppførsel som grovt uaktsomt vil beløpet øke til 8000 kroner.

Faye-Lund understreker at den økende kortbruken gjør at nordmenn kommer opp i en mengde risikosituasjoner gjennom en dag.

Mye å passe på
- Jeg vet ikke om vi kan si at nordmenn er uforsiktige med kortbruken. Noen er veldig forsiktige og flinke, andre er det ikke. Samtidig har kortbruk blitt så vanlig, at det er mange situasjoner gjennom dagen du må passe på. Betalingsterminaler i butikker er for eksempel et problem, der det er vanskelig å verne seg mot at folk titter deg over skuldra, sier Faye-Lund.

I saken som var oppe i Høyesterett hadde en DnB-kunde blitt frastjålet lommebok, pass og 7. sans fra et hotellrom i Barcelona i desember 2000. I lommeboken lå blant annet et MasterCard. I 7. sansen hadde han notert koden til kortet, forsøkt kamuflert. Før han rakk å få sperret kortet, hadde tyvene tatt ut 10.000 kroner.

DnB Kort mente mannen hadde opptrådt uaktsomt, og at han derfor selv måtte svare for lovens maksimumsbeløp på 8.000 kroner. Han ble i tingretten og lagmannsretten dømt til å betale dette beløpet tilbake til DnB, mens Høyesterett altså mente det ikke dreide seg om grov uaktsomhet.

Tips for å unngå kortsvindel

Her er Forbrukerrådets tips for hvordan du sikrer deg mot kortsvindel.

* Det beste er å huske koden utenat, det vil si ikke skrive den ned overhodet. Dette kan imidlertid by på problemer for kort du bare bruker en sjelden gang, eksempelvis på reiser og lignende.

* Be om selvvalgt pin-kode, da det ville kunne hjelpe deg til å huske den utenat. Dette er det imidlertid ikke alle banker som godtar ut fra sikkerhetshensyn.

* Husk å oppbevare kode og kort mest mulig atskilt for å unngå at uvedkommende ikke får tilgang til begge deler samtidig. Du må derfor unngå å oppbevare kort og kode sammen i for eksempel lommeboka, i en veske , i samme lomme og lignende.

* Koden må kamufleres slik at det ikke går frem at det er en pin-kode. Det som bl.a. har vært akseptert er kamuflasje i telefonnummer, og da i reelle telefonnummer som helst ikke peker seg ut på noen måte. Andre tallkombinasjoner som fremstår som noe annet enn pin-kode vil også kunne godtas. Nedskriving av slike tallrekker i 7. sanser, i adressebøker, samt lagring av koden på mobiltelefonen aksepteres så sant nødvendige forsiktighetsregler ivaretas.

* Unngå bruk av løse lapper med et begrenset antall nummer, da disse lett stikker seg ut. Særlig uheldig er det hvis lappen oppbevares i nærheten av kortet - for eksempel i lommeboka.

* Det vil være viktig at nummeret som skjuler koden ikke står alene eller sammen med noen få andre, men at det fremstår som et av mange. Dette vil gjøre det vanskelig for uvedkommende å finne frem til koden.

* Diners club gir ut noe som kalles pin-kodehusker, dvs. en egen rutetabell som skal fylles ut iht. et mønster du selv utformer. Bankene ønsker ikke at kundene skal bruke denne, men Bankklagenemnda har akseptert kamuflasje i pin-kodehusker så sant utfyllingen ikke er for åpenbar.

* Det kreves mer forsiktighet med henholdt til oppbevaring av kort og kode i det offentlige rom enn i private rom. Dette blant annet som en konsekvens av at mange korttyverier skjer nettopp på jernbanestasjoner, i butikksentra, på plasser med mange mennesker samlet, i resepsjoner med mer. Men også hjemme må man være forsiktig med å oppbevare kort og kode sammen.

* Husk at mange tyverier av kort og kode skjer på hotellrom på reiser. Stol ikke på noen, men ta med deg kort og/eller kode når du forlater rommet.

* Husk: Det hjelper lite å kamuflere koden i adressebøker, pin-kodehusker el. dersom uvedkommende har anledning til å titte over skulderen din ved inntasting av pin-koden. Vær derfor forsiktig med hvor og når du taster inn koden. Se deg rundt for sikkerhets skyld- og be eventuelt folk om å flytte seg vekk til du har gjennomført betalingen eller uttaket.

* Husk å melde fra til Bankenes Meldingssentral (tlfnr 08989) eller til banken din så snart du oppdager at kort og kode er kommet på avveier for å sperre kontoen - også dersom du er i utlandet. Ha derfor telefonnummeret dit tilgjengelig så du kan ringe snarest mulig. Det kan ofte være et kappløp med tiden før tyven misbruker kortet enten med pin-kode eller med signatur ! Dette er også et vilkår for at bankene skal være villige til å erstatte deg det misbrukte beløpet minus egenandelen på kr. 800,-. I tillegg må du melde fra til politiet om tyveriet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag