Når Joe Biden trer inn i presidentrollen onsdag 20. januar vil han umiddelbart signere en rekke ordrer om alt fra korona til klima, og sette i gang arbeidet med å reversere en rekke av Donald Trumps mest kontroversielle politiske avgjørelser, melder blant andre Financial Times.

Les også: Har oppdaget et siste sprell fra Trump: Kan stenge Biden i seks måneder

På den globale fronten vil Biden bruke innsettelsen til å tale for at USA skal tre inn igjen i Paris-avtalen, ifølge avisen. Han vil også stanse utmeldingen av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Bloomberg melder også at Biden umiddelbart vil forsøke å reparere forholdet til WHO, og blant annet bruke landets fremste smittevernrådgiver Anthony Fauci som en viktig brikke i dette arbeidet.

Les også: Joe Biden tatt i ed som USAs 46. president

Følg innsettelsen av Biden direkte her:

Mur og deportering

Biden vil allerede onsdag også beordre stans i byggingen av Donald Trumps grensemur, og oppheve reiseforbudet fra flere land med muslimsk flertallsbefolkning.

Han skal også signere en ordre for å forhindre deportering av mennesker som kom til USA ulovlig som mindreårige og reversere av en av Trumps første ordrer, som erklærte at 11 millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA, skal prioriteres for deportasjon.

Les også: Lady Gaga sang nasjonal­sangen - med antrekk fullt av symbolikk

I tillegg varsler Biden et lovforslag som skal gjøre det lettere for dem å få amerikansk statsborgerskap.

De totalt 15 presidentordrene skal signeres nesten umiddelbart etter at Biden er tatt i ed i 18-tiden onsdag norsk tid.

«Umiddelbar lettelse»

Målet er å reversere mye av Trumps politikk så raskt som mulig. Tiltakene er konsentrert om å gi amerikanere en «umiddelbar lettelse», ifølge påtroppende pressetalsperson i Det hvite hus, Jen Psaki.

Les også: Slik vil Joe Biden endre amerikansk økonomi

Bare to andre presidenter har i nyere tid signert presidentordre på første dag, og begge signerte bare én. Men Biden vil vise en handlekraft og kompetanse som han mener har manglet de siste årene.

Det som ikke er med i de første presidentordrene, er skritt for å inngå en atomavtale med Iran igjen. Trump forlot avtalen, noe som har ført til at Iran har begynt anrike uran med høyere renhet igjen. Biden har lovet å gjenoppta USAs forpliktelser.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Koronakrisen

Også i kampen mot koronaviruset lover Biden å ta grep umiddelbart.

Nye regler vil gjøre det påbudt med munnbind på føderal eiendom og når man reiser ut av delstaten. Andre vil bli anbefalt å bruke munnbind i 100 dager.

Les også: Trump skryter av egen regjeringstid i avskjedstale

Samtidig forlenges pausen på nedbetaling av studentlån og restriksjonene på utkastelser og tvangsauksjoner.

Biden vil også ha opp tempoet i vaksineringen. Løftet er at det skal settes 100 millioner vaksinedoser i løpet av hans første 100 dager som president.

Det skal også opprettes 100 nye vaksinasjonssentre på én måned.

Men det kommer ikke til å gå av seg selv. Biden står etter alt å dømme overfor en hard politisk kamp i Kongressen for å få grønt lys for en koronakrisepakke på 1.900 milliarder dollar.

Les også: Det hvite hus har kun fem timer på seg til å feie opp etter Trump: - Kaotisk