LOS ANGELES (Nettavisen): Tidligere denne måneden omtalte Nettavisen Silicon Valleys høye levekostnader, som har ført til at mange søker seg bort fra regionen.

Noen har spekulert i at det kan bety slutten for Silicon Valley som verdens innovasjonshovedstad.

Les mer: Silicon Valley: - Hvordan skal man starte en bedrift i en garasje hvis garasjen koster flere millioner dollar?

Enormt mange jobber har blitt skapt i Silicon Valley opp gjennom årene, ettersom en rekke suksessrike selskaper har hatt sin begynnelse og nå sitt tilholdssted i regionen.

Infrastrukturen har imidlertid ikke fulgt med i utviklingen, og det har blant annet ført til særs høye boligpriser. At de største selskapene kan tilby gigantlønninger, har også bidratt til de høye prisene i et av de viktigste områdene i verden.

- Ikke lenger akseptabelt

I byen Palo Alto, der blant annet Stanford University og hovedkvarterene til Tesla og HP ligger, er medianverdien på en bolig tre millioner dollar, ifølge eiendomsnettstedet Zillow. Det utgjør rundt 25 millioner kroner med dagens kronekurs.

De høye boligprisene begynner også å bli et problem i andre voksende innovasjonsområder i California, og delstatssenator Scott Wiener ønsker å gjøre noe med problemet.

Demokraten Wiener mener man ikke kan gjøre noe med Californias boligprisproblem uten å bygge mange flere boliger, inkludert i områder der man historisk sett har ekskludert de som ikke har råd til en enebolig.

- Det er ikke lenger akseptabelt å tiltrekke seg tonnevis av jobber mens man nekter å bygge boliger, har Weiner uttalt, ifølge Los Angeles Times.

- Det er ikke bærekraftig. Det fungerer ikke. Og det må endres, er Weiners klare beskjed.

Demokraten fra San Fransisco har presentert et lovforslag som pålegger lokale myndigheter å løsne på restriksjonene når det gjelder bygningskonstruksjon nær kollektivtransport.

Forslaget inneholder også en lovbestemmelse som tvinger velstående lokalsamfunn til å tillate leilighetsbygninger der det nå kun er lov til å bygge eneboliger, uansett om det er nærme buss eller toglinjer.

Får motstand

I Palo Alto vil lovforslaget potensielt endre byens utseende, ettersom den nå stort sett kun består av eneboliger.

Under lovforslaget pålegges byen å tillate leilighetskomplekser på fire og fem etasjer nær Palo Altos to togstasjoner på linjen som går fra San Fransisco til San José.

Og ettersom Palo Altos nabolag stort sett består av familier med høy inntekt og college-utdannelse, samt ligger i nærheten av høyt rangerte offentlige skoler og arbeidsplasser som betaler godt, pålegger lovforslaget at byen eventuelt blir nødt til tillate bygging av leilighetsbygg også i disse områdene.

Byens ordfører, Eric Filseth, har vært en uttalt motstander av lovforslaget. Han mener lokale politikere er best rustet til å ta tak i problemet i egen by.

- Skal en fyr med Google Maps i Sacramento gjøre det? Har Filseth uttalt.

Giganter med høye lønninger

I Palo Alto er de fleste enige om at byens ubalanse mellom arbeidsplasser og boliger har skylden i problemet, men de er uenige om hva som er løsningen.

Økonom og tidligere byrådsmedlem Greg Schmid (78) sier til Los Angeles Times at regionen bør sette en brems på utvidelsen av store selskaper.

Facebook og Apple er blant selskapene som har bygget gigantiske hovedkvarter i nærheten av Palo Alto. Og sammen med blant andre Google og Twitter, har de råd til å betale sine ansatte meget gode lønninger, noe som igjen har bidratt til økte forskjeller i området. Medianlønnen i Facebook er på hele 240.000 dollar, over 2 millioner kroner.

Schmid mener unge, høyt betalte ansatte overvelder Palo Alto og bidrar til at trafikken blir stadig verre. Økonomen mener situasjonen bare er gunstig for de store selskapene og at det fører til at familier med lavere inntekt må flytte fra Palo Alto.

- Den aggressive ekspansjonen av store selskaper bidrar ikke noe til behovet for et bærekraftig samfunn. Vi har for mange jobber, sier Schmid, som også er aktiv i en komité som jobber for å få bukt med problemet.

Andre mener imidlertid at Palo Altos innbyggere er imot lovforslaget ettersom de ikke ønsker at flere mennesker skal bo i lokalsamfunnet deres.

Debatten om lovforslaget som potensielt kan firedoble boligbyggingen i visse Bay Area-områder raser videre. Forslaget skal til høring i en delstatskomité onsdag.