PATTAYA/OSLO (NA24): Nå er det klart at de fire norske ungdommene som jobbet i Thailand uten arbeidstillatelse må bli sittende i det beryktede varetektsfengselet Nong Pla Lai utenfor Pattaya.

Politiet trenger mer tid til å etterforske saken og fikk tirsdag rettens medhold i forlenget varetektsfengsling med 12 dager. Politiet har ennå ikke lagt fram noen formell siktelse.

Politet kan maksimalt holde de siktede i varetekt i 91 dager til å utforme en siktelse. Hver tolvte dag vil det foregå en ny runde hvor det vurderes om de skal slippes ut på kausjon, eller om de skal forbli fengslet.

Så langt har nordmennene sittet fengslet i 13 dager.

Uten arbeidstillatelse
Det var natt til onsdag 23 februar at politiet i Pattaya foretok en razzia mot et svensknorsk callcenter på Viking Hotel i badebyen Pattaya.

Fire norske statsborgere, to menn i starten av 20-årene, en jente på 19 og en mann i 40-årene ble arrestert sammen med tre svensker. Den ene svensken ble sluppet fri.

Politiet mistenker at de ansvarlige bak selskapet Global Telemarketing Ltd har drevet svindelvirksomhet via internett mot blant annet norske selskaper.

Etter det NA24 kjenner til har flere titalls norske ungdommer blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidstillatelse og jobb. Slike tillatelser fikk de aldri. Å jobbe i Thailand uten arbeidstillatelse kan i verste fall gi fengselsstraff. Brudd på arbeidsvisumreglene ender likevel som oftest med bot og utvisning.

Overraskelsen blant de norske var derfor stor når forhørsretten i Pattaya fredag 25. februar avslo søknad om kausjon og i stedet overførte dem til varetektsfengselet Nong Pla Lai nordøst for Pattaya.

Jobber mot kausjonsløsning
Sjømannsprest Jan Olav Johannessen er norske myndigheters forlengede arm i Pattaya, og besøker jevnlig nordmennene i fengselet.

- Politiet ba i dag retten om ytterligere tid til etterforskningen av saken og fikk medhold. I mellomtiden jobber advokatene ufortrødent med å få nordmennene løslatt mot kausjon, sier Johannessen til NA24 i det han er på vei inn i Nong Pla Lai ved 14-tiden thailandsk tid tirsdag.

To tidligere søknader om kausjon er allerede avslått.

- Hvordan har de norske det i fengselet?

- Det er ikke et ålreit sted å være. Forholdene er langt unna det vi forbinder med ett fengsel i Norge, men når det er sagt så holder de motet oppe. Jenta på 19 klarer seg bra, til tross for at hun er eneste utlending på fengselets kvinneavdeling, sier Johannessen.

Kritiserer strategien
Administrerende direktør Per Fredrik J. Svedlund (25) i Trygg Handel AS, selskapet som var oppdragsgiver for callsenteret, befinner seg i Pattaya.

I et intervju med Thailands Tidende sier Svedlund at manglende felles strategi gjør jobben med å få nordmennene ut av fengsel vanskeligere.

- Tre av de innsatte har engasjert egne advokater fra Bangkok. Dommeren avslo vårt siste fremstøt om kausjon med den begrunnelse at alle må sende inn en felles søknad siden alle er involvert i samme sak. Så jeg forstår det på den måten at det å engasjere egne advokater er en hovedgrunn til at saken ikke har fått noen løsning, sier Svedlund til Thailands Tidende.

Advokatfirmaet Bangkok Lawyer Limited Partnership representerer den norske 19-åringen. Et annet Bangkok-basert byrå, Watson Farley and Williams Ltd. representerer to av de norske guttene.

Ingen av dem ønsker tirsdag å kommentere saken overfor NA24.

Prinsipiell sak
Redaktør Dag Ekeberg i Thailands Tidende har lang fartstid i Thailand.

- Ifølge sjefen i Trygg Handel har de arresterte skandinavene kun drevet med fjernarbeid, og ikke svindlet noen, verken i Norge eller i Thailand. Hvis det er tilfelle, vil det thailandske rettsvesen få en prinsipielt interessant sak på bordet, som vil få konsekvenser for tusenvis av utlendinger. For det er nemlig tusenvis, hvis ikke titusenvis, av utlendinger som oppholder seg i Thailand mens de tjener penger på virksomheter via internett. Virksomheter som ikke har noe med Thailand å gjøre. Loven om arbeid i Thailand eksisterer primært for å sikre at ikke utlendinger tar jobber fra thaiene. Det kan man forstå. Men de som driver fjernarbeid tar ikke noen jobber fra thaiene. Tvert imot så skaper de jobber, ved at de bor og bruker inntekten sin her, skriver Ekeberg i en lederartikkel tirsdag 8. mars.

Skrekkfengsel
Nordmennen som er arrestert har havnet på det beryktede fengselet Nong Pla Lai.

Den nettbaserte hjelpeorganisasjonen Foreignprisoners.com har en beskrivelse av Nong Pla Lai, eller Nong Palai som det også heter. I beskrivelsen går det frem at cellene på 50 kvadratmeter som oftest inneholder 50 fanger. Fengselet er bygget for 700, men inneholder for tiden 1.700 fanger.

Toalettet er et hull i gulvet. Tilstrekkelig mat og drikke får man kun hvis man kan betale for seg. Gangbar mynt er sigaretter og penger. Vaktene tar ofte en saftig provisjon.

Les også: Flere unge nordmenn i faresonen

Les også: Disse nordmennene er arrestert i Thailand

Les også: Her er fire unge nordmenn sperret inne på 10 kvadrat