Gå til sidens hovedinnhold

Slipper prisøkning på rusbrus

Stortinget har vedtatt at avgiften og prisen på rusbrus skal økes fra 1. januar. For å slippe økningen, bestemte Arcus seg for å basere sin Vikingfjord IceBreaker på gjæret alkohol.

I høst vedtok Stortinget å innføre en ekstra avgift på rusbrus som var basert på brennevin. Tidligere var rusbrusen fra Arcus basert på destillert alkohol, men nå endres dette.

Dermed trenger ikke Arcus å sette opp prisen fra 25 til 30 kroner for en flaske Vikingfjord IceBreaker, opplyser selskapet i en melding torsdag.

Rusbrusen kommer til å få de samme avgiftene som øl og andre vin- og maltbaserte drikker med en alkoholprosent på mellom 3,75 og 4,75.

- Vi gjør denne endringen fordi det i det norske markedet allerede i dag finnes flere konkurrerende produkter som er basert på malt- eller vinbase. Disse produktene vil når den nye avgiften trer i kraft få en urimelig prisfordel. Flere av våre største konkurrenter er kjente internasjonale merker, som alle leverer sine produkter på malt- eller vinbase i andre markeder. Vi forventer derfor at disse i løpet av kort tid vil lansere tilsvarende produkter i Norge, sier Terje Thurmann-Moe, kategorisjef hos Arcus AS i meldingen.

Den nye alkoholbasen er ifølge Arcus fullstendig nøytral, og den nye drikken vil ha samme smak som dagens rusbrus. Utseendet på flaskene endres heller ikke, bortsett fra at ordet "vodka" blir fjernet fra etiketten.

Ved at Arcus velger å gjære rusbrusen, mister staten en forventet inntekt på rundt 25 millioner kroner. Også andre produsenter kan kaste seg på gjærings-karusellen, og da vil staten gå glipp av enda større inntekter.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene