Forrige gang Nettavisen Økonomi snakket med toppsjef Lars Rotseth (52) i Kverneland Group, ga han klar beskjed til næringsministeren om de høye strømprisene.
I dag er strømprisene på et langt høyere nivå, og de 530 ansatte på plogfabrikken i Rogaland må gjøre hva de kan for å holde strømforbruket nede.
– Vi har fått en enorm økning i kostnadene og en mangedoblet strømregning, sier Rotseth.
Fabrikken er verdensberømt for stål av høy kvalitet, og hver fjerde plog som selges i Europa kommer fra bedriften på Jæren. Tidlig på 2000-tallet byttet bedriften ut oljeovnene med gassovner etter politisk press, før fabrikken noen år senere startet ombyggingen til strøm.
– Det er veldig tøft akkurat nå. Gass er jo også dyrt, så vi må fortsette ombyggingen til flere strømdrevne ovner, sier Rotseth.
Kverneland Group
- Kverneland ble etablert i 1878 og spesialiserte seg raskt innen tyngre landbruksredskaper for større gårder.
- I dag er Kverneland verdenskjent innenfor jordbruk som en gigantisk produsent av ploger.
- Kverneland ble kjøpt av japanske Kubota i 2012 og tatt av børs. Konsernet har 2.550 ansatte og Kverneland Group har rundt 530 ansatte.
Les også: Nedgang i antall permitteringer
Høy ordrereserve og økte utgifter
Industri-direktøren er som mange andre bedriftsledere i Sør-Norge: Han forventer flere ansettelser og høyere omsetning i 2022, men det finnes en del usikkerhetsmomenter.
– Inntjeningen er under kraftig press, blant annet på grunn av økte strømkostnader, sier Rotseth.
Av 600 spurte bedrifter i Oslo-området, Agder, Vestland og Rogaland, tror 58 prosent at utviklingen de neste tolv månedene blir bedre enn dagens situasjon. Industribedriftene er blant de mest positive, ifølge Konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SR-Bank.
– Disse bedriftene har flere bein å stå på, har klart seg bra gjennom pandemien og har en høy veksttakt. Til tross for pandemien, er det god driv i industrien og det ser ut til at oppsvinget fortsetter, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.
Bedriftene venter oppgang i 2022
SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer er en temperaturmåler for næringslivet i Sør-Norge. I undersøkelsen gir bedriftene sine forventninger til de neste tre og tolv månedene, samt utviklingen i året som har gått.
- Undersøkelsen i korte trekk: De første månedene av 2022 kan bli preget av usikkerhet og lavere aktivitet, men så forventer bedriftene i Sør-Norge at veksten fortsetter.
- Av 600 spurte bedrifter i undersøkelsen, forventer 58 prosent at utviklingen de neste tolv månedene blir bedre enn i dag.
- Industribedriftene, bygg- og anleggsbransjen og energibransjen er de mest optimistiske til utviklingen fremover. Mens 62 prosent av bedriftene innen industri og bygg og anlegg forventer oppgang, er optimismen enda høyere blant bedriftene som har deler av omsetningen inn mot olje og gass.
- En del av næringslivet, for eksempel overnatting-, servering- og kulturbransjen, starter året med lavere vekst og høyere usikkerhet i begynnelsen av 2022.
Næringslivslederne peker imidlertid på flere ting som skaper usikkerhet: Smitteutviklingen, knapp tilgang på råvarer, utfordringer med frakt og produksjonsbegrensninger hos leverandører.
– I plogfabrikken på Klepp har vi ordre for de neste seks månedene. Vi er helt avhengig av å få inn råvarer. Situasjonen er ikke udelt positiv, for innkjøp og strøm er dyrere enn før, sier Rotseth.
Salgsmessig er Kverneland Group i Norge bedre stilt i inngangen til 2022 enn i 2021.
– Spørsmålet er om dette er en vedvarende trend, effekt av pandemien eller konsekvens av at markedsprisene går opp og at folk skal sikre seg. Det vet vi ikke før i slutten av året, sier Rotseth.
Les mer: Derfor fikk vi plutselig den dyreste strømmen i Europa: - Har malt seg inn i et hjørne
Ber politikerne vurdere strømhjelp til bedriftene
Plogfabrikken bruker energi tilsvarende omtrent 50 GW i året i strøm og gass til å lage maskiner og redskaper - og da særlig ploger - til landbruket. Direktøren etterlyser grep fra politikerne for å beskytte bedriftene fra skyhøye pristopper på strøm i fremtiden.
– Vi trenger forutsigbarhet. Hvis politikerne aksepterer at vi skal ha en så en så ekstrem volatilitet, må vi få en kompensasjonsordning på plass for også oss som ikke er i veksthusnæringen, sier Rotseth.
Flere ganger rundt nyttår hadde Sør-Norge de høyeste strømprisene i Europa.
– Forhåpentligvis er dette en forbigående situasjon. Men dersom Tyskland og andre land skal fortsette å legge ned energikilder uten å øke kraftproduksjonen selv, frykter jeg at dette kan vedvare, sier Kverneland-direktøren.
– Hva kan dere gjøre for å reforhandle egne strømavtaler?
– Vi prøver å reforhandle kontraktene, men det er ingen god idé å forhandle om lange avtaler i en tid når prisene er så høye. Men vi har tett dialog med leverandørene for å unngå de høyeste toppene, sier Rotseth.
Les mer: Frykter januarsmell: - Over 600.000 er bekymret for økonomien