Nettavisen omtalte for en måned siden de gunstige fastrentelånene i markedet. Du kunne som låntaker binde boliglånsrenten i lang tid fremover til en rente som var lavere enn de flytende boliglånsrentene.

Blant annet satte Danske Bank ned fastrentene, som følge av markedssituasjonen. Det som hadde skjedd, var at de lange norske statsrentene i markedet hadde falt. Disse rentene påvirker indirekte renten på boliglån der låntaker binder og er sikret renten for 3, 5 eller 10 år.

I Storebrand kunne du binde renten i ti år fremover til lave 2,49 prosent, som da var markedets beste tilbud. Det gunstige tilbudet gjaldt fra 30. august. De som takket ja, kan ha gjort et rentekupp.

Rentepanikk

For nå har det motsatte i rentemarkedet skjedd. Den tiårige norske statsobligasjonsrenten har den seneste uken gått opp med hele 0,25 prosentpoeng til nærmere 1,40 prosent. Denne renten følger i stor grad de tilsvarende tyske og amerikanske rentene, og her har det vært en betydelig oppgang, men oppgangen har vært enda større i Norge.

En slik økning vil påvirke de lengste fastrentelånene i markedet, altså lån med en fast rente for ti år.

Daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen bekrefter på henvendelse fra Nettavisen Økonomi at Storebrand fra og med i dag har satt opp renten. Økningen på det ordinære tiårige fastrentelånet er hele 0,3 prosent poeng til en rente på 2,79 prosent.

Ferskvare

Caroline Johansen, som leder er leder av personmarkedet i bankvirksomheten til Storebrand sier i en kommentar at fastrente er ferskvare, og dette markedet er i stadig bevegelse både opp og ned.

- I lys av oppgangen i de langsiktige rentene internasjonalt, har vi nå justert våre fastrenter med 10 og 20 års løpetid. Men de kortsiktige fastrentene våre er fremdeles på samme lave nivå. Den nominelle fastrenten på 2,49 prosent kan man fortsatt oppnå om man binder for tre år, sier Johansen.

Hvis du har lyst til å binde renten i hele 20 år i Storebrand, må du ut med 3,29 prosent.

En økning på 0,3 prosentpoeng tilsvarer i utgangspunktet 3000 kroner mer i renteutgifter i året før skatt for et lån på 1 millioner kroner, 250 kroner i måneden. Har du lån 2 millioner kroner, tilsvarer en slik økning 6000 kroner i året, 500 kroner i måneden.