Gå til sidens hovedinnhold

Sluttspurt ga USA-pluss

Etter litt nøling pekte pilene oppover på USA-børsene mandag.

Dagens oppgang på USA-børsene var moderat og slett ikke oppsiktsvekkende, men børsvinnerne var litt utenom det vanlige: Tobakksselskaper og bilgiganten General Motors.

Forklaringen på den første gruppen er at den amerikanske høyesteretten opprettholdt en dom som begrenset selskapenes ansvar i forhold til de mange og omfattende rettslige prosessene på grunn av at bransjen skjulte farene ved røyking.

Dette sendte for eksempel Altria opp 6 prosent, fordi dette konglomeratet, som blant annet står bak Marlboro, dermed trolig vil kunne gjennomføre en utskilling av matvarevirksomheten under Kraft-navnet.

General Motors sliter tungt i bilmarkedet, men fikk en opptur på 7 prosent i dag fordi selskapet etter knallharde forhandlinger er blitt enige med fagforeningene om kutt på rundt 100 milliarder kroner i forsikringsforpliktelser for tidligere ansatte, samt rundt 20 milliarder i året for nåværende ansatte.

Oljesektoren fikk også en opptur mandag, fordi oljeprisen har steget fra nivået før helgen. Grunnen er at en ny tropisk storm, Wilma, er dannet og kan komme til å ramme Mexico-gulfen, hvor 60 prosent av oljeproduksjonen fortsatt er ute av drift etter orkanene Katrina og Rita.

Ellers er det nå fokus på kvartalstall i USA. Verdens største leketøysprodusent, Mattel, falt etter skuffende kvartalstall, blant annet fordi salget av Barbie-dukker svikter. Etter børs i dag kommer blant andre IBM med sine tall.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +0,6% til 10.348,10
Nasdaq +0,3% til 2.07,30
S&P 500 +0,3% til 1.190,10

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken