*Nettavisen* Økonomi.

Små barnekull kan gi boligkrakk

Krympende ungdomskull og økt boligbygging gir ras i etterspørselen etter boliger de neste årene, spår økonom Espen Sirnes. Resultatet kan bli boligkrakk.

Førsteamanuensis Espen Sirnes ved institutt for økonomi på Universitetet i Tromsø tror mindre barnekull kan gi krakk i boligmarkedet, og at dette er en viktigere faktor for boligprisen enn makroøkonomiske trender som rentenivå og sysselsetting, ifølge Dagens Næringsliv.

- Befolkningen i aldersgruppen 20-29 år blir dramatisk mye mindre enn den gruppen som de siste årene fortvilt har forsøkt å presse seg inn i et alt for trangt boligmarked. Etterspørselen etter boliger vil falle tilsvarende. Mange boliger vil ikke ha avtagere til dagens priser, sier Sirnes.

Aldersgruppen 20-29 år krymper nå, og ventes å nå en bunn i 2007, før pilene igjen peker oppover for denne aldersgruppen.

Kommer ikke ungdom inn i den nedre enden av boligmarkedet, blir det vanskelig for de eldre gruppene å avansere oppover i større boliger.

Sirnes mener mange undervurderer risikoen ved å kjøpe bolig, og tror mange kan få problemer når de mindre kullene kommer inn på boligmarkedet, og prisene svekkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag