Gå til sidens hovedinnhold

Små grep kan gi store gleder

Høstens beste sparetips:

Det er mange fordeler med kredittkort, men du kommer ikke unna ulempen. Beløpet du har brukt må betales tilbake, og om dette ikke gjøres raskt kan det bli dyrt.

Norgesferien har for mange vært et vakkert og dyrt eventyr. Flere kredittkort har gått varme. Det er mange fordeler med kredittkort, men du kommer ikke unna ulempen. Beløpet du har brukt må betales tilbake, og om dette ikke gjøres raskt kan det bli dyrt.

Sommer-oppgjøret

En annerledes sommer er over - og høsten melder sin ankomst. De fleste har funnet måter å kose seg på i sommer, selv om det kanskje ikke ble helt som planlagt. Mange har valgt staycation og korte utflukter som ikke har kostet skjorta, mens andre har fartet landet rundt.

Nettavisen Pluss: Advarer mot fondstabbe: – Dette er en av de faktorene småsparere ser mest på. Det bør man ikke

Norgesferie kan være vakkert - men også veldig dyrt om den ikke er nøye planlagt, du har med telt eller har valgt andre rimelige former for overnatting.

Mine beste sparetips

  • De nye boliglånsrentene har nå trådt i kraft - sjekk din rente og se om du har riktig rente.
  • Rekordlave strømpriser - sjekk din strømavtale og hva du kan få hos andre leverandører.
  • Forsikringer - har du de dekningene du trenger? Kanskje har du for mange dekninger? Kan du få et bedre tilbud andre steder?
  • Strømmetjenester og abonnement - du må ikke ha alt på en gang. Bytt heller ut innimellom, og behold kun de du bruker mye.
  • Mat - unngå å gå sulten og ofte i butikken. Med ukeshandling sparer du både tid og penger. Skriv handleliste og hold deg til den.
  • Rydd i skap og boder og selg unna det du ikke bruker

Motsatt rentes rente-effekt

Et lite beløp her, og et lite beløp der, blir fort store summer.

Når det gjelder sparing er det faktisk veldig gøy. Men når det gjelder bruk av kredittkort, så svir det ofte mer enn det gledes.

Les også: Denne enkle formelen forteller deg hvor lang tid det tar før sparepengene dine dobles

Når regninga kommer så kan det være fristende å kun betale tilbake minimumsbeløpet. Men det er kanskje akkurat det du ikke bør gjøre.

Jeg har regnet på et eksempel hvor du har brukt 15.000 kroner med en rente på 22,56 prosent. Betales kun minimumsbeløpet kan du ende med å betale på årets ferie i seks år og ni måneder!

Så store opplevelser er jeg usikker på at noen kan ha hatt i sommer som gjør det verdt det. I tillegg vil du da ha betalt over 11.500 kroner i renter og gebyrer.

Det eneste og beste rådet jeg kan gi dersom du ikke har penger til å betale alt straks regninga kommer, er derfor å alltid betale ned så mye du klarer hver eneste gang.

Ikke velg minimum - selv om det er mulig.

Her kan du lese flere innlegg fra Cecilie Tvetenstrand.

Tydeliggjør alle mulighetene du kan gi deg selv

Du som har boliglån i dag vil merke et stort kutt i de månedlige rentekostnadene.

Bruk dette beløpet smart og betal kredittkort eller andre dyre lån. Er du heldig og ikke har noe av dette, er det mye gøy du kan gjøre med de pengene som spares - såfremt de spares og ikke går rett til forbruk.

Lek deg med en sparekalkulator og se hvor mye det kan bli over flere år ved for eksempel å sette pengene i fond. Eller hvor mye du kan spare ved å betale ned ekstra på boliglånet ditt.

For en nerd som meg er det kjempegøy. Og jeg er sikker på at dersom du tar deg tid, vil din interesse også bli vekket.

Les også: En av to vet ikke dette om sin egen pensjon - nå reagerer økonomen

Kos deg med kontoutskriften

Istedetfor å surfe på nett en kveld, så ta for deg kontoutskriften din. Gå gjennom de siste månedene og se hva du har brukt penger på. Du vil bli overrasket over hvor mye penger det går på ting som egentlig ikke gir deg noen glede eller verdi.

Kutt ut de kjøpene og bruk heller pengene på noe du kan glede deg over. Sett deg et sparemål. Kanskje en fin ferie neste sommer?

Så har du også noe å glede deg til :)

Kommentarer til denne saken