Småaksjonærene snytt for soloppgang

Småaksjonærene får ikke være med på oppturen i REC, og ble avspist med smuler da aksjene ble lagt ut.

09.05.06 18:28

Det nye soleventyret på Oslo Børs har gått som en kule den første noteringsdagen. Aksjekursen til av Renewable Energy Corporation (REC) stakk hele 16 prosent fra åpningen til 110 kroner og endte på 117 kroner, altså langt over tegningskursen på 95 kroner.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Få aksjer til småaksjonærene
Interessen for REC-askjene har vært enorm på Oslo Børs. På grunn av den store pågangen i forbindelse med børsnoteringen ble det lite til de som bestilte aksjer på nettet.

De fleste småaksjonærene fikk kun 500 aksjer, selv om de hadde tegnet seg for langt mer.

- Alle som tegnet seg for opptil 47.500 kroner har fått full tildeling på 500 aksjer. De som tegnet seg for 2 millioner fikk også 500 aksjer, opplyser representanter for tilretteleggerne overfor NA24.

Mininum tegningsbeløp var på 10.000 kroner, mens det maksbeløpet for privatpersoner var på 2 millioner kroner.

Det betyr at ingen småsparere fikk tildelt mer enn 500 aksjer i forbindelse med aksjeutvidelsen, opplyser DnB NOR Markets til NA24 iMarkedet.

Tak på 50.000
Emisjonen på 73 millioner aksjer, samt nedsalg av 1,6 millioner aksjer, ble overtegnet hele 15 ganger. Dermed ble det ikke mye på de som hadde tegnet seg. Det vanlige ved slike børsnoteringer er at mange overtegner for å få maksimalt av tildelingen. Det vil si at de bestiller langt mer enn hva de regner med å få.

Totalt ble fikk private investorer tegne seg for rundt 722 millioner kroner, altså kun litt over 10 prosent av tildelingen på drøye 7,1 milliarder kroner. Den øvre grensen for tegningen ble satt ned til rundt 50.000 kroner fra opprinnelige påtenkte 100.000 kroner.

Rundt 7,6 millioner aksjer havnet dermed på private hender av de totalt 74,6 millioner aksjene som ble gjort tilgjengelige gjennom aksjeutvidelsen og tildelingen.

Dermed var det aldri påtenkt at småaksjonærene skulle få delta i soleventyret med mer enn lommerusk.

Kan ikke selge før fredag
De som tegnet seg for REC-aksjer gjennom internettmegleren får ikke utlevert aksjene sine før tidligst torsdag kveld og kan dermed ikke selge dem i aksjemarkedet før på fredag.

Akjehandlere på nettet må derfor vente med å hanke inn noen form for fortjeneste før på fredag, og da kan løpet allerede være kjørt.

- Vi viser til passusen i bestillingsblanketten om at «Aksjer tildelt i emisjonen kan ikke omsettes over Internett før fysisk levering har skjedd». Fysisk levering på VPS-konti ventes gjennomført på kvelden torsdag 11. mai, og aksjer vil være synlige i nettbanken på morgenen fredag 12. mai. Aksjer tildelt i emisjonen kan således først omsettes over internett fredag 12. mai, skriver DnB NOR Markets på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag