Gå til sidens hovedinnhold

Småpenger til OL-sikkerhet

Mens Vancouver og Aten har budsjettert med henholdsvis 1,2 og fire milliarder til sikkerhet, vil Tromsøs OL-komité bruke fattigslige 125 millioner kroner.

Denne budsjettposten ble til alt overmål justert ned til 100 millioner da Norges Idrettsforbund og Olympiske Komités evalueringsgruppe vurderte Tromsøs søknad opp mot Lillehammers.

- Virker ikke dette tallet merkelig sammenlignet med Vancouver og Aten?

- Jeg ser poenget, sier evalueringsgruppens leder, Kjell-Åge Gotvassli, til TV 2 Nettavisen. Gotvassli tror at et lite land som Norge trolig kan slippe unna med mindre utgifter til sikkerhet enn andre land.

- Jeg tror nok de sikkerhetsmessige poengene er håndterbare i Tromsø, men verdenssituasjonen er jo veldig avgjørende her. Denne posten kan plutselig fyke opp, innrømmer Gotvassli.

Under halvparten av Vancouver
Evalueringsgruppens leder viser også til en annen og større budsjettpost.

- Det er mulig det er tatt inn noen utgifter til politi- og militærstyrker i NON-OCOG, som er statlige utgifter, forteller Gotvassli. Han kan ikke oppgi en nøyaktig sum, men antar at det kan ligge 400-500 millioner kroner til sikkerhetsrelaterte utgifter der.

Det vil likefullt være under halvparten av hva Vancouver har budsjettert med å bruke på sikkerhet i sine leker i 2010. Vancouver måtte for øvrig tåle kritikk av IOC på dette punktet, fordi IOC anså dette som en uforholdsmessig lav sum.

Tromsø-komiteens leder, Tor Lægreid, mener likevel bestemt at dette tallet er realistisk.

- Det er bare én vei som fører inn til byen, og det gjør at man ikke har så mange sikkerhetsmessige hensyn å ta. Det er fullt ut realistisk å budsjettere lavere for oss, mener Lægreid.

Budsjettkaos før forrige OL
OL på Lillehammer i 1994 fikk i 1987 en statsgaranti fra Stortinget på 1,78 milliarder kroner. Tre år senere, etter at utallige budsjettsprekker hadde kommet fram, ble en ny statsgaranti vedtatt. Den var på 9,22 milliarder kroner.

Evalueringsgruppen i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité kom fram til at Tromsøs behov for statlige investeringer vil ligge på 6,285 milliarder kroner for et OL i 2014.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken