Gå til sidens hovedinnhold

Smitten synker i Norge - rekorden røyk på grunn av russeutbrudd i Oslo

Norge kunne hatt de laveste smittetallene på over et halvt år - men russutbrudd ødela rekorden.

Nye tall fra FHI viser at smitten i Norge fortsetter å synke. Totalt 1846 personer ble registrert smittet i forrige uke.

Det er en nedgang på rundt 19 prosent fra uken før.

R-tallet antas nå å være 0-7-0,9.

Uka kunne ha vært den med de laveste smittetallene i hele 2021 - og på nivå med oktober i fjor. Rekorden ble ødelagt av en kraftig oppsving i smitten i Oslo - som følge av utbrudd relatert til russ i Oslo vest og rulling med russebuss.

Oslo opplevde den første økningen i antall smittetilfeller på tre måneder, og måtte konstatere at smitten mer enn doblet seg til 626 smittetilfeller på én uke.

Utbruddet antas nå å være under kontroll, men sørget for at Oslo bestemte seg for å utsette neste steg av gjenåpningen til neste uke.

Les også: Raymond Johansen holder igjen: – Det kan fortsatt gå galt

Utbruddet har snudd smittesituasjonen i Oslo på hodet: Bydelene i Oslo vest ligger nå på smittetoppen, mens bydelene i Groruddalen er på bunn. Vestre Aker har nå et smittetrykk på 295, mens Grorud er nede på 32.

Ifølge FHIs tall, var det ingen andre fylker enn Oslo som opplevde en oppsving i antall smittetilfeller i uken som gikk.

Det betyr at smitteoppblomstringen i både Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, samt Trøndelag er i ferd med å roe seg.

Smitten er nesten utelukkende blant de unge

Tallene fra FHI viser nå at smitten i all hovedsak er konsentrert om aldersgruppene som ikke har fått tilbud om vaksine. Av de 1846 smittede i forrige uke, var hele 692 i aldersgruppen 10-19 år. Det betyr at denne gruppen nå står for nesten 40 prosent av alle smittetilfellene i landet.

Den nest største gruppen er mellom 20 og 29 år.

Denne uken startet Oslo nettopp med vaksinasjon av 18-åringer, på bekostning av personer mellom 25-39 år.

Les også: De første 18-åringene i Oslo har fått koronavaksine

Tirsdag passerte Norge for øvrig 3 millioner vaksinedoser. 43,2 prosent av den voksne befolkningen har nå fått minst én dose.