*Nettavisen* Økonomi.

Smutthull-fiske kan senke torskekvotene

Et godt torskefiske den siste tiden i det internasjonale farvannet Smutthullet i Barentshavet kan komme til å påvirke havforskernes anbefaling om torskekvotene i Nord-Atlanteren.

Det melder Fiskeribladet fredag.

Om lag 20 trålere, for det meste russiske, driver for tiden torskefiske i området, og de har fått gode fangster. Særlig i forrige uke var fisket godt.

Den norske kystvakten har hatt skip i området, men de har ikke vært om bord i noen av trålerne for å kontrollere fangstene.

- Vi vil selvsagt følge utviklingen i området nøye, men vi regner med at det russerne fisker av torsk, vil komme på kvoteregnskapet, sier operasjonsoffiser Lars Kjøren ved KV Nord på Sortland, til Fiskeribladet.

Kjøren frykter ikke at det gode fisket i forrige uke skal trekke til seg flere trålere til Smutthullet. Til det er torskefisket i området for ujevnt, og det er nå på kraftig tilbakegang, mener han.

Forskningssjef Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier det er den gunstige sjøtemperaturen i Smutthullet som forklarer de gode forekomstene av torsk i området. Varmere vann trekker torsken til Smutthullet, og dersom temperaturen holder seg høy, vil torsken fortsette å beite i området og gi grunnlag for fiske der utover høsten, mener Loeng.

Tidlig på 1990-tallet var det en stor islandsk trålerflåte som fisket torsk i Smutthullet, og det ble enkelte år fisket 50.000 tonn torsk i dette internasjonale farvannet. Det uregulerte fisket fra de islandske trålerne førte til et anstrengt forhold mellom Norge og Island. Saken ble løst ved at islendingene fikk fiske torsk i norsk økonomisk sone mot at de ga opp fisket i Smutthullet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.