Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan bilen se deg

Snart trenger du ikke svigermor i passasjersetet lenger. Et kamera i bilen vil følge deg - for å se om du følger med på veien.

Det er Toyota i Japan som melder at de til våren kommer med en ny modell av Lexus GS hybrid, som tar et langt skritt videre innen trafikksikkerhet.

Undersøkelser av trafikkulykker viser at storparten av ulykker med omkomne eller alvorlig skadde skjer fordi sjåføren oppdager faren for sent, skriver CNN Money.

Overtar styringen
Det nye systemet Toyota har utviklet vil overvåke både trafikkbildet og sjåføren, og om nødvendig selv stoppe bilen.

Et tidligere utviklet system foran på bilen undersøker kontinuerlig om det er fare for et sammentreff. Dersom dette systemet oppdager fare, sjekker det nyutviklede systemet om sjåføren følge med på veien eller ikke.

Dette skjer med et kamera montert på rattstammen og bildebehandlingsprogramvare som avgjør om sjåføren ser på veien.

Dersom sjåføren ikke reagerer på lyd- og lys-signaler fra bilen, vil bilen selv starte oppbremsingen for å unngå eller minske kraften av en kollisjon.

Det er ikke på det rene om systemet vil være standardutstyr eller om det blir tilgjengelig som tilvalg. Det er heller ikke sikkert at systemet kommer til Europa med det første.

Flere med radar
Utviklingen av sikkerhetsutstyr i bil skjer hos de fleste bilprodusenter, og det er flere biler som kommer med radarlignende systemer.

Mercedes-Benz har et radarsystem på den nye S-Klassen som lanseres under bilmessen i Frankfurt, og Britiske Vauxhall kommer, ifølge Ananova i løpet av et par år med en Vectra som har lasersensorer i frontlyktene som overvåker veien og svinger unna andre biler om nødvendig.

Volvo har også planer om å sette et lignende system i drift på sine modeller i løpet av få år, og systemer som gir sjåføren beskjed om at bilen er i ferd med å skifte fil uten at blinklyset er aktivert er allerede i drift hos blant annet Citroen.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken