Gå til sidens hovedinnhold

Snart kommer rentedommen

Norges Bank kommer med sin nye rentebeslutning kl 10, overrasker sentralbanken?

Norges Bank satte i mai ned styringsrenten til historiske 0 prosent. Under koronavåren ble renten satt ned med til sammen 1,25 prosentpoeng. Siden den gangen har sentralbanken hatt flere møter, senest i august. Det var et såkalt mellommøte, der det sjelden skjer noe av betydning.

Men denne gangen er det et rentemøte med full markedsrapport. Norges Bank har utarbeidet nye prognoser for renteutviklingen fremover og ellers situasjonen i norsk økonomi.

Så å si alle ekspertene tror at styringsrenten holdes i ro på 0 prosent. I den forrige rapporten fra juni lå den an til uendrede renter ut 2022, eventuelt en liten oppgang mot slutten av året.

Les også: Denne faktoren avgjør om du får superrente på lånet

Kommer raskere?

Det mest interessante denne gangen er om Norges Bank signaliserer en raskere renteøkning enn i juni. Handelsbanken Capital Markets skrev denne uken at siden det forrige rentemøtet i juni, har realøkonomien utviklet seg omtrent som Norges Bank ventet.

Det betyr at utviklingen i produksjon og sysselsetting og arbeidsledighet har vært i tråd med anslagene fra før sommeren. Den norske fastlandsøkonomien falt kraftig i mars og april, hentet seg betydelig inn igjen i mai og juni, men vokser nå med mer moderat fart.

Prisstigningen, målt ved den såkalte kjerneinflasjonen, har vært noe sterkere enn ventet. Det kan isolert sett føre til høyere renter. Handelsbanken mener dette hovedsakelig skyldes den svake kronen. Det har trukket opp prisstigningen på utenlandske varer, og den er kommet tidligere enn det man spådde.

Meglerhuset mener det eneste som kan gi en raskere renteøkning enn ventet, er det sterke boligmarkedet. Det var rekordaktivitet i sommer, og boligprisene har steget mer enn det Norges Bank så for seg.

Kjøligere

Men boligmarkedet har begynt å kjøle seg ned. Dessuten har de internasjonale rentene falt siden juni.

Frykten ute er at gjenoppblomstringen av smitte skal dempe den økonomiske veksten fremover. Lavere renteforventninger hos Norges handelspartnere bidrar isolert til å trekke renteprognosen ned.

Ekspertene i Handelsbanken tror derfor at den første rentehevingen kommer først i slutten av 2022. Deretter følger to rentehevinger i 2023.

Norges Bank endrer i utgangspunktet renten med 0,25 prosentpoeng, unntaket var den ekstraordinære situasjonen i vår. Slår Handelsbankens prognose til, ligger styringsrenten på 0,75 prosent i 2023.

En tilsvarende økning i boliglånsrentene gir 15.000 kroner i høyere renteutgifter før skatt i året ved et boliglån på 2 millioner kroner, 1250 kroner i måneden.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken