Denne saken er basert på et kort møte med produktet ifb. en pressekonferanse, ikke noen fullverdig test.
Markedet flyter over av trådløse ørepropper. Etter at mobilprodusentene sluttet å levere med ørepropper, må «alle» kjøpe sine egne.
Dette følges gjerne opp med at hver nye mobil med respekt for seg selv kommer med mulighet til å kjøpe litt oppgraderte ørepropper. De fleste er ikke verst. Og så har du alle de andre alternativene.
Komplett alene fører nesten 140 ulike trådløse modeller.
Men hvordan skiller man seg ut i et slikt marked?
Etuiet er en liten datamaskin
JBL har bestemt seg for å gå helt nye veier, og er nå på vei med de nye øreproppene Tour Pro 2 som blir deres nye toppmodell. Dette er (så vidt vi vet) markedets første løsning der man har proppet selve etuiet til øreproppene fullt av funksjoner.
Etuiet er nemlig utstyrt med en 1,45" trykkfølsom skjerm som lar deg styre nesten alle funksjonene som du ellers må inn i appen på mobilen for å styre. De har til og med noen ekstra for syns skyld.
Proppene ble avduket allerede i sommer, men først nå har vi fått en veldig kort sniktitt på produktet – som ikke rekker julehandelen, men kommer over nyttår.
Når mobilen blir litt for tungvinn
Men hvorfor putter man mange av funksjonene du ellers har tilgang til i appen, inn i etuiet?
Argumentet til JBL er noe i retning av at det å ta fram mobilen, låse den opp, hente fram den rette appen og finne riktig funksjon tar tid. Da er det enklere å ha direkte tilgang på en egen skjerm.
Vi skal til en viss grad si at vi forstår argumentet. Noen av appene på markedet er dessuten veldig dårlige og trege, noe som gjør at prosessen tar lengre tid enn det man skulle tro.
I tillegg til åpenbare ting som å justere volum og skifte sang, er kanskje de mest nyttige funksjonene at du kan endre EQ-innstillinger og styre støydempingen. Særlig det siste er ofte litt tungvint.
Fordeler og ulemper
På den lille tiden vi har hatt med produktet har skjermen egentlig fungert som forventet. Responsen er god nok, og det er liten tvil om at det å gjøre enkle justeringer er raskere enn å gå via appen.
Den kanskje største fordelen er at du kan gjøre justeringer samtidig som du ser på film på mobilen eller nettbrettet, uten at du trenger å bytte app. Dette gjør det enklere å finne den optimale innstillingen uten å stoppe avspillingen.
For musikk er fordelen mindre åpenbar: Du får ikke full kontroll over musikken på samme måte som du har på mobilen. Selv om du selvsagt kan bytte sang på skjermen, så har du ikke tilgang til Spotify, Qobuz eller hvilken app du nå enn skulle bruke. Dermed må du uansett opp med mobilen om du ønsker å gjøre større endringer.
En såpass liten trykkfølsom skjerm er riktignok ikke det mest brukervennlige i verden, men JBL har heldigvis beholdt forholdsvis få funksjoner på hver side.
Ulempen med det hele er selvsagt at en slik skjerm gjør at etuiet blir stort. Veldig stort.
Lovende lyd
Vi har kun hatt tilgang til produktene i noen få minutter, og dermed ikke kunnet gi noen fullgod vurdering av dem, men det er propper som sikter inn mot det øverste sjiktet.

Duell mellom toppmodeller: På ett felt er det ren utklassing
Musikken får et fyldig preg, med en liten overvekt på bass.
Vi har også lyst til å si at JBL ser ut til å ha tatt et skritt opp på støydemping, men vi har ikke fått testet proppene i mange nok forskjellige omgivelser til å kunne si hvordan de står seg mot konkurrentene.
Kan ikke lagre musikk
Selv om JBL har lagt det meste av funksjonalitet inn i selve etuiet, er det ikke slik at du kan bruke øreproppene uten en mobil. Dette er ikke noen mulighet for å bruke dette som en gammeldags MP3-spiller, noe som utvilsomt ville vært en fordel til trening. Dette fremstår som en tapt mulighet, men er selvsagt også et spørsmål om pris.
Prisen på de nye øreproppene blir ifølge JBL 2000 kroner. Hvis du bare ønsker å ha tilgang til de oppgraderte øreproppene, vil det ikke være mulig å kjøpe dem med noe billigere etui: Det er den store med skjerm – eller ingenting.