*Nettavisen* Økonomi.

Snøhvit senker børsen

Foto: (scanpix)

Historien om Snøhvit er ikke noe eventyr - hverken for Statoil eller Oslo Børs. Fredag er det bent frem et mareritt for begge to.

Mens de internasjonale markedene stort sett peker oppover, går det bratt utforbakke ved Oslo Børs i åpningsminuttene fredag morgen. Oslo Børs er allerede etter få minutter ned med over en halv prosent sammenlignet med gårsdagen.

Og børsnedgangen ledes an av Statoil, som i morgentimene måtte bekrefte avsløringer om at Snøhvit-utbyggingen sprekker med ytterligere 7 milliarder kroner. Dermed er den totale kostnadssprekken for gigantprosjektet på nesten 20 milliarder kroner.

Aksjemarkedet liker selvfølgelig ikke denne meldingen, og sender Statoil-aksjen ned med rundt en prosent fredag morgen. Statoil drar også med seg Hydro, som også faller - om enn bare med en halv prosent. Fallet kommer på tross av at Hydro - og Statoil - er med på Gazproms kortliste over selskaper som kan få delta på gigantutbyggingen av verdens største gassfelt til havs; Shtokman i Barentshavet.

Også andre oljerelaterte aksjer faller på Oslo Børs fredag morgen. Oljeprisen har i løpet av natten og morgentimene svekket seg litt, og et fat nordsjøolje omsettes nå for 63,57 dollar. Det er ned 0,14 prosent.

Med unntak av Tokye, har de store internasjonale børsene steget det siste døgnet. I USA sluttet Dow Jones opp 0,13 prosent i går, og Dow Jones Industrial Indicative peker i retning av en fortsatt oppgang fredag. Også i London, Frankfurt og Paris peker pilene oppover - og det er Tyskland som sitter i førersetet, hvor aksjemarkedet stiger med 0,47 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.