Tirsdag publiserte NA24 saken: "Slik lurte massemorderen norske banker trill rundt " der Anders Behring Breivik i detalj forklarer hvordan han lurte norske banker til å gi ham kredittkort ved hjelp av fiktiv dokumentasjon. Nå viser det seg at skattesnyteri også bidro til at massemorderen skaffet seg de nødvendige midlene for å fullføre den djevelske planen.

- Jeg forsto tidlig at for å kunne jobbe på fulltid med noe du virkelig brenner for, må du være økonomisk uavhengig, skriver Anders Behring Breivik i sitt manifest. En løsning var å snyte på skatten.

I 2002 jobbet Behring Breivk som mellomleder i salgsorganisasjonen til et stort norsk teleselskap. For å spe på lønnen startet han egen forretningsvirksomhet ved siden av jobben.

Opprettet bankkonti i utenlandske banker
Selskapet E-Commerce, som drev med outsourcing innen programmering, ble en suksess. En stund hadde Behring Breivik seks ansatte, to i Norge, to i Russland, en i Romania og en i Indonesia. I 2005 hadde Behring Breivik opparbeidet seg en kapitalbase på fire millioner kroner.

For å unngå høy norsk beskatning opprettet Behring Breivik flere bankkonti i utlandet.

- Ved hjelp av anonyme utenlandske betalingskort sparte jeg skatt og bygget opp kapital raskere, skriver Behring Breivik.

Ditlev-Simonsen saken utløste et ras
Metoden er kjent blant nordmenn som ikke vil betale skatt. Da Oslos daværende ordfører Per Ditlev-Simonsens hemmelige konto i Sveits ble avslørt i august 2007, utløste det et ras av tilsvarende saker.

- Ditlev-Simonsen-saken gjorde at det ble enorm oppmerksomhet om skatteamnestiet som ligger i skattelovgivningen. Dette gjorde at svært mange nordmenn begynte å melde fra om formuer i utlandet, sa avdelingsdirektør ved Skattekrimavdelingen i Skatt øst Jan-Egil Kristiansen til NA24.

Tidligere i sommer meldte Skatteetaten at 266 personer som har bedt om skatteamnesti har til nå fått økt sin skattbare formue med 12 milliarder og sin skattepliktige inntekt med 260 millioner. Siden Ditlev-Simonsen saken smalt har totalt 554 personer meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer.

Har kontrollert 40 millioner transaksjoner
Avdelingsdirektør Kristiansen var ukjent med at Behring Breivik åpent innrømmer skattesnyteri da NA24 når ham på telefon.

- Dette er nytt for meg. Men dette med bruk av konti i utlandet for å unngå norsk skatt er en kjent problemstilling, sier Kristiansen.

Han opplyser at Skatteetaten hittil har kontrollert 40 millioner transaksjoner i Norge med bruk av utenlandsregistrerte betalings- og kredittkort.

- Det er hovedsaklig to typer skattesvindel. Den ene er at nordmenn skattemessig bosatt i Norge skjuler midler gjennom å oppbevare penger i utenlandske banker. Det andre er personer ikke er skattemessig bosatt i Norge, men gjennom et stort forbruk i Norge viser at de kanskje burde vært skattet i Norge, sier Kristiansen.

Bistår gjerne politiet
Han er usikker på om skattemyndighetene vil se nærmere på Behring Breiviks skatte- og betalingshistorikk.

- Jeg vet ikke om dette har noen relevans eller betydning for politiet i den videre etterforskning, men ber politiet oss om hjelp vil vi selvfølgelig se nærmere på saken, sier en sommerferierende Kristiansen.