Saken oppdateres.

Jens Stoltenberg bekrefter at han har søkt jobben som sentralbanksjef.

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Stoltenberg i en uttalelse sendt NTB via hans pressekontakt.

Stoltenberg legger til at departementet har avklart at hans bakgrunn som tidligere statsminister og generalsekretær i Nato ikke kommer i konflikt med sentralbankens regler om hvem som kan ha denne stillingen.

– Jeg har klargjort overfor Finansdepartementet at dersom jeg får stillingen, vil det ikke være mulig for meg å tiltre før min periode i Nato utløper 1. oktober 2022.

Les også: Solvik-Olsen: - Jens er uegnet som sentralbanksjef

Én kvinne på søkerlista

Finansdepartementet tar sikte på å utnevne ny sentralbanksjef tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Som ventet søker også visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, den kandidaten ved siden av Jens Stoltenberg som gjennom høsten har vært mest omtalt som godt kvalifisert til jobben.

Ellers er søkerlista preget av mange ukvalifiserte søkere. Det er blant annet flere studenter, en læring, en baker, en bussåfør og en rørlegger som har søkt jobben.

Les også: Sjeføkonomer ønsker Stoltenberg som sentralbanksjef

Det vakte mye diskusjon da Stoltenberg seilet opp som kandidat til jobben, som han nå selv bekrefter at han er. Blant annet uttalte Venstres Sveinung Rotevatn skepsis på grunn av Nato-sjefens tette bånd til Arbeiderpartiet og statsminister Støre.

Nettavisens sredaktør Gunnar Stavrum skrev i en kommentar i november at de politiske bindingene gjør Stoltenberg uegnet til jobben.

Positive sjeføkonomer

Sjeføkonomer som DN har snakket med, har tidligere omtalt Stoltenberg som en god kandidat.

– Den nest beste kandidaten, Ida Wolden Bache, får uansett sin mulighet om seks år. Nå er det vanskelig å komme utenom Jens Stoltenberg, har Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, uttalt.

Også sjeføkonomen i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, er positiv.

– Stoltenberg har alle egenskapene som trengs. Han er en usedvanlig dyktig økonom og det han må lære seg om pengepolitikk vil han være oppdatert på i løpet av noen uker, sa Andreassen til DN.