*Nettavisen* Økonomi.

Sola vant fly-kampen

Sola flyplass utenfor Stavanger vant kampen om å bli kontrollsentral for hele Sør-Norge. Avgjørelsen er et slag i ansiktet for de Avinor-ansatte på Værnes og i Røyken.

27.09.04 11:11

Avinor-ledelsen mener at Sola er best egnet som kontrollsentral for Sør-Norge, bekrefter Avinors informasjonsdirektør Ove Narvesen overfor TV 2 Nettavisen mandag.

Det innebærer samtidig at Røyken og Værnes tapte kampen om å bli kontrollsentral for Sør-Norge.

- Dette dreier seg om en innstilling fra administrasjonen i Avinor til styret, som skal behandle saken 6. oktober. Innstillingen innebærer at vi anbefaler at Kontrollsentral Sør lokaliseres til Sola, sier Ove Narvesen.

Avinor har den siste tida jobbet med å overføre arbeidsoppgaver fra Værnes til Kontrollsentral Nord i Bodø. Den jobben ble fullført 12. september. Kontrollsentral Nord har det overordnede ansvaret for flytrafikkontrollen både på land og til havs fra Dovre i sør til Svalbard i nord.

Avinor-ledelsen har parallellt jobbet med å avklare hvor Kontrollsentral Sør skulle lokaliseres. Mandagens innstilling er et ledd i arbeidet med å redusere antallet kontrollsentraler her til lands fra fire til to.

«Sola foretrekkes fordi det er det økonomisk mest fordelaktige alternativet. Nærheten til offshoremiljøet og helikoptertrafikken har også bidratt til Solas fordel,» skriver Avinor i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen er det Røyken som kom dårligst ut i den økonomiske sammenlikningen. Nå skal hele sentralen nedlegges, noe som vil gir årlige besparelser på 24 millioner kroner.

Avinor mener at flyttingen av hele anlegget til Sola ikke fører til at noen blir overtallige. På Værnes er det ikke lenger noen flygeledere etter overføringen av ansvaret til Bodø, mens de ansatte ved Røyken-anlegget vil få tilbud om jobb på Sola.

Det vil totalt være behov for 96 flygeledere og 13 fullmektiger i Kontrollsentral Sør. 55 flygeledere og sju fullmektiger vil måtte flytte fra Røyken til Stavanger, ifølge Avinor.

Kontrollsentralen skal være ferdig etablert i 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.