SOLA (Nettavisen Økonomi): - Det har jo vært litt skepsis. Folk har lurt på om solcellepanelene virker eller ikke. Men alle anleggene produserer, stort sett 365 dager i året, sier solcellegründer Thomas Flinskau.

Solenergi har fått et stort løft de siste årene, både i verden og i Norge: Solcellekraftverk har stått for den største andelen av nye kraftverk som har blitt bygget siden 2016 målt i kapasitet. I Norge økte den installerte kapasiteten med 29 prosent i 2018. Utviklingen har skjedd samtidig som kostnadene har gått dramatisk ned.

I motsetning til i andre deler av verden, hvor bakkemonterte solcellepaneler har stått for store deler av veksten, bygges så og si alt av solcellepaneler i Norge på bygg og fasader. Her er solgründer Flinskaus selskap Integrate Renewables godt posisjonert for fremtiden.

- I fjor doblet vi omsetningen, og vi har allerede dobbelt så mange ordreinntak så langt i år som vi omsatte for i fjor. Vi har en rask vekst, men det er vanskelig å vokse når det er så få som har kompetanse på det vi driver med i Norge, sier Flinskau, som er daglig leder for selskapet som er blant Vestlandets ledende innen fornybar energi.

Både eneboliger og næringsbygg

Integrate Renewables driver med integrerte løsninger innen solenergi, vindkraft og energilagring. I fjor var selskapet tre ansatte. I år er de åtte. Flinskau, som er utdannet elektriker, begynte først med installasjon av solceller på enebolig. For et par år siden utvidet selskapet til installasjon og utvikling av næringsbygg. Flinskau merker økt interesse fra begge markedene om dagen.

- Det er to faktorer som påvirker privatmarkedet. Kunder som har elbil har større tilbøyelighet til å ville ha solcellepanel, slik at de kan ha strøm fra solceller i elbilen. Vi merker også at naboeffekten sprer seg i markedet. Når man ser at naboen sin solcellepanel fungerer, er det mange som kjøper selv også, sier Flinskau.

Les også: Philip (20) og Irma (19) er Norges første havvind-lærlinger

En misoppfatning på privatmarkedet er at solcellepanelene ikke er effektivt i Norge, hvor solen ikke skinner så ofte som i andre land. Flinskau påpeker at flere faktorer påvirker solcellepanelenes effektivitet, og viser til at Oslo har like stort potensiale for sol som Tyskland, som er blant verdens ledende solcellenasjoner.

- På næringsbygg er det flere ting som påvirker beslutningen om å installere solceller. Leietakere har mer lyst til å være i miljøvennlige bygg. Folk vil heller jobbe i bygg som produserer sin egen strøm fremfor å være i energikrevende og gamle næringsbygg. Ansattes bevissthet har endret seg, sier Flinskau, og legger til:

-Og skal bedriften har Breeam-sertifisering (landets mest utbredte miljøsertifisering, journ. anm), så er solcelleanlegg et av de mest lønnsomme tiltakene for å oppnå excellent-status.

Integrate Renewables har også utviklet en kraftflåte som bidrar med fornybar energi til oppdrettsnæringen. Flåten produserer så mye energi som mulig fra sol og vind, og lagrer energien i et energilager. Løsningen kan halvere dieselforbruket til et gjennomsnittlig norsk oppdrettsanlegg.

Les mer: Storebrand: Tror ikke på bonuser som belønning

Stor forskjell på Stavanger og de andre storbyene

Solgründer Flinskau og Integrate Renewables leverer i dag fornybare solcelleanlegg og systemer for energilagring til hele landet.

- Vi merker betydelig forskjell på hvordan offentlige anskaffelser og anbudsprosesser foregår utenfor egen region, sier Flinskau.

Mens det i Oslo, Bergen og Trondheim kreves full utnyttelse av tilgjengelige takarealer for å maksimere muligheten for energiproduksjon fra solcellepaneler, er ikke Stavanger kommune fullt så ambisiøse.

- Stavanger har nylig tatt steget fra å ikke bestille solcelleanlegg i forbindelse med nybygg, til å forespørre en liten utbygging, for å dekke 10 prosent av energiforbruket, sier Flinskau, som hadde håpet på mer ambisiøse mål fra hjemkommunen.