*Nettavisen* Økonomi.

Solgte vann i ørkenen - gikk konkurs

Foto: (Arkivbilde, Akershus Amtstidende)

Nordmannen skylder på den treige lokalbefolkningen.

03.07.10 21:17

Ideen bak selskapet World Water Ways er fascinerende og enkel: Hent drikkevann der det finnes, frakt det til ørkenområder og selg det.

Betalingsdyktige kunder finnes en rekke steder rundt Persiabukta.

Mange taper
Frogn-mannen Viggo Amundsen grunnla selskapet, og har selv investert betydelig i både innsats og penger. Det skriver Akershus Amtstidende. Som hovedaksjonær var han styreformann i selskapet. Amundsen er lokalpolitiker i Fremskrittspartiet, og ved oppstarten i 2001 var hans partifelle Stein Søyland daglig leder av selskapet.

Da selskapet meldte oppbud like før St. hans var det forretningsmannen Frank Møllerop som hadde overtatt denne rollen. Møllerop ønsker ikke å uttale seg til Amta, og viser til bostyrer.

Totalt hadde selskapet omkring 470 aksjonærer, flere av dem fra Frogn. For dem endte det risikofylte gründerprosjektet med fullstendig tap.

Telenor taper
Ifølge bostyrer Erling Opdal er det et meget ryddig og formelt korrekt drevet selskap han nå behandler.

- Udekket gjeld og tap på fordringer kommer i all hovedsak til å være intern. Det er altså aksjekapital, ikke utbetalte honorarer til styrets medlemmer og usikrede lån til andre selskaper som styrets medlemmer er engasjerte i, sier advokat Opdal til Akershus Amtstidende.

- Finnes det ingen utenforstående kreditorer som nå taper selv om de ikke har vært engasjert i noe de kjente risikoen ved?

- Jo, vi har jo Telenor, strømleverandøren og et leasingselskap for en kopieringsmaskin, sier Opdal.

De tre utenforstående kreditorene har til sammen under en million kroner til gode.

Det samlede tapet til investorene er etter det Amta erfarer på svært mange millioner kroner. Verken nåværende eller tidligere styreformann ønsker å bistå med noe anslag på tapets størrelse. Ingen av dem vil si hvor mye de personlig har tapt. Krav i boet blir kjent ved skiftesamling 20. juli, men det er usikkert om alle legale krav kommer til å bli meldt inn som krav i boet.

Hva Water Ways-eventyret egentlig har kostet blir trolig aldri kjent.

Fugl Fønix
Viggo Amundsen tror fortsatt på sin vann-ide, og kommer som en fugl Fønix opp av asken fra det fallerte Water Ways.

- At Water Ways måtte avvikles skyldes først og fremst at vi ikke fikk med investorer på å drive det videre. Det var vanskelig i utgangspunktet, og finanskrisen gjorde det ikke enklere. Tid var også en medvirkende årsak. I den del av verden vi opererer har de avslappet forhold til tid, noe vi utålmodige nordmenn ikke er like kjent for. Men det er en veldig god forretningsidé når vi får alle brikker på plass, sier han.

- Hvordan kan det skje nå?

- Vi har startet selskapet Zor International i Tyrkia, og jobber videre med planer som jeg ikke kan gå ut med nå. Det er forferdelig trist med aksjonærene som har tapt penger nå, men jeg har et godt håp om at disse planene kan føre til en lykkelig slutt på det hele, sier Viggo Amundsen.

- Er det fortsatt Frogn-folk med på satsingen i det tyrkiskregistrerte selskapet?

- Vel, det er vel ikke så interessant opplysning. Men OK, ja det er drøbakfolk med i det nye selskapet som allerede har vært i drift en god stund.

Les flere nyheter fra Akershus Amtstidende hos: Akershus Amtstidende

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.