Det har vært en dramatisk økning i føflekkreft det siste året, på hele 20 prosent. Det er all grunn til å beskytte seg bedre mot sola, og sjansen for at du har et forbedringspotensial er stort.

For når du skal beskytte deg mot sola er det fort gjort og gjøre feil, ifølge ekspertene:

  • Du smører deg ikke der du burde
  • Du smører deg for sjelden
  • Du smører for tynt
  • Du tar feil av været

Og kanskje litt overraskende: Solkrem er helt nede på fjerdeplass når det gjelder ting du bør gjøre for å beskytte deg mot sola.

Les også: Hvor mye feriepenger får jeg? Dette bør du vite om ferieloven

Store prisforskjeller

I tillegg kan det være du betaler mer enn du burde for solkremen.

Solkrem kommer i mange varianter, både den klassiske flasken, sprayflasker i ulike varianter, som stick og som roll-on. Prisen per liter kan variere voldsomt:

Spray: Nivea Sun faktor 50+

  • Per stk.: 202,30
  • Per liter: 749,26

Roll-On: Sun faktor 50+

  • Per stk.: 126,90
  • Per liter: 2538,00

Priser er innhentet hos Oda


Selv om prisen på en roll-on er billigere enn en sprayflaske er literprisen for roll-on mer enn det tredoble.

Og tror du det er verdt å kjøpe roll-on fordi den varer lenger, tar du feil. Du må nemlig ha like tykt lag med solkrem uansett type du smører deg inn med, ifølge ekspertene.

– Rollon og spray kan føre til at man får et for tynt lag eller kanskje ikke kommer til overalt. Det er viktig å passe på at man får nok på, overalt, sier Fagdirektør ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Lill Tove Nilsen til Nettavisen.

Les også: Krever store endringer på Finn.no: – Et pågående problem

Smøretips

Tester har vist at folk bruker under en tredjedel av nødvendig mengde solkrem.

– For å beskytte mot å bli solbrent så bør du smøre tykkere enn det du tenker. Smør på en gang, la solkremen trekke inn i huden, og så en gang til, sier Nilsen.

Det er viktig å smøre ekstra på de de delene som stikker ut: Kinnbein, ører, panne og skuldre og nakke. Og er du litt tynn i håret bår toppen også få seg et lag med solkrem.

– Det viktigste er å bruke solkrem og så smøre på nok. Det er viktigere enn om du velger faktor 20 eller 30, sier hun, sier Nielsen.

Det offisielle rådet er å bruke minimum faktor 30.

Det er også viktig å huske å smøre seg med jevne mellomrom dersom man er ute lenge.

– Du bør gjenta smøring av solkrem omtrent hver annen time, spesielt om du er i aktivitet der du svetter, tørker av eller på annet vis sliter av kremen, sier Nilsen.

Blir lurt av kjølig luft

Selv om mange deler av landet har hatt gode temperaturer i det siste, er det fortsatt kjølig mange steder. Å tenke at sola er mindre farlig når temperaturen i luften er lav er en skummel misforståelse, mener Nilsen.

– Mange tenker det er viktig med solkrem når det er varmt, men UV-strålingen fra sola kan være sterk selv om det ikke er varmt. Tiden vi er i nå øker strålingen dag for dag selv om luften er ganske kjølig, sier hun.

Sola er sterkest og strålingen kraftigst i tiden før og etter Sankt Hans.

– For all del husk å tenke solbeskyttelse og smøre deg på 17. mai og slike dager da du kanskje skal være ute i timevis. Og husk solbriller, sier Nilsen.

Solkrem er råd nummer 4

– Folk stoler så veldig på solkremen, men det er faktisk råd nummer fire når det gjelder beskyttelse mot sol, sier Lill Tove Nilsen.

Hun sier disse rådene er enda viktigere enn solkrem for å oppnå god beskyttelse mot sol:

1. Begrens tiden i sterk sol.

2. Oppsøk skyggen. Jo dypere skygge, jo bedre beskyttelse, i en skog er det kjempefint. En liten parasol stopper en del, men du får fremdeles halvparten av strålingen fordi det kommer UV-stråler fra siden. Er det lys sand, kan du få enda mer. Snø reflekterer masse.

3. Kle på deg. Ta på noe på hodet, solbriller. Nesten uansett type klær, så beskytter de godt. Jo tettere vevd, desto bedre.

På krefttoppen

Hvis man ikke beskytter seg godt mot sola øker sjansen for å utvikle føflekkreft. Melanom, som er den mest aggressive formen for føflekkreft, økte med hele 500 tilfeller i fjor.

– Vi har vært bekymret for at melanom har økt over flere år, og at økningen bare fortsetter, er dramatisk, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud, til Nettavisen.

Hun mener forebygging av hudkreft handler om mer enn solkrem.

– Solkrem er viktig, men er ikke hovedløsningen på hudkreftproblemet. Den viktigste måten å beskytte seg på er å utsette seg for mindre av de intense solstrålene, Stensrud.

Hun oppfordrer også til å bruke klær og noe på hodet for å beskytte seg.

– Selv om man har smurt seg, bør man ikke være for lenge i sola, sier Stensrud.

Norge er også nummer to i verden når det gjelder dødelighet av melanom.

– Det kan tyde på at man kommer sent til lege. Melanom er ganske enkel å behandle hvis man kommer tidlig til behandling, men kan være veldig alvorlig hvis den har fått spredd seg til andre organer, sier Stensrud.