Torsdag kveld ble Norges elleville strømpriser temaet på NRKs «Debatten», og til stede for å diskutere var både Mjøs Persen og initiativtaker for Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm», Olav Sylte.

Les også: Fikk strømregning på 18.000 kroner: - Da bannet jeg høyt

Sistnevnte fortvilte først over at de fleste av de over 500.000 medlemmene opplever prisene som et «regelrett ran», samt ser på dem som «et brudd på hele grunnlovens system».

– Det er Stortinget som skal dra inn pengene og avgiftene og fordele dem, ikke noen direktører i kraftverk som skal sette prisen på strømregninga vår, sa Sylte.

Les også: Martine (26) og Yngve (27) trodde strømregningen ville komme på 5.000 kroner. Det gjorde den ikke (+)

– Vær så snill

Kontret med ordbruken «ran», mente Mjøs Persen det var vel «sterke ord», men olje- og energiminister forstod at folk syntes det er høye priser og er bekymret for å betale regningen sin.

Les også: Strømsjokk for hytteeiere: – Dette er en økonomisk katastrofe

Da Solvang spurte statsråden hvordan det er mulig at Norge har mye høyere strømpriser enn resten av Europa, svarte Mjøs Persen med at det er fordi man her til lands er med i et strømmarked.

Men da «Debatten»-programleder kontret med om energiministeren ville ha dette systemet Norge har, som sørger for at tyskerne får betalt strøm samtidig som nordmenn betaler langt over 2 kroner kilowatt i timen, stokket det seg.

– Nå har det seg slik i løpet av både fjoråret og årene før at har tyskerne betalt mer for sin strøm enn det vi har gjort gjennom...

– Vær så snill og svar på spørsmålet, skjøt så Solvang inn.

– Premisset må være riktig

Etter at Mjøs Persen nok en gang nektet å svare direkte på programlederens spørsmål, forsøkte Solvang igjen å få et tydelig svar.

– Klarer du å svare på om du vil ha et slikt system?

–Ja, jeg skal gjøre det, men premisset må liksom være riktig, svarte olje- og energiministeren og la til:

– Det er noen fordeler ved å være med i et markedssystem. Nettopp fordi produksjonen følger forbruket, og at det ene følger det andre. Men det som er ulempen er omfordelingen. Når prisene blir høye, så rammer det veldig urettferdig, og derfor må vi bruke andre mekanismer for å omfordele, svarte Mjøs Persen og ramset opp andre grep som å bygge ut mer kraftverk for å møte den forbruksøkningen.

Deretter fortalte Solvang at man videre i programmet skulle vie god tid til nettopp regjeringen kan gjøre for å hjelpe til.

– Egentlig skal vi bruke mesteparten av sendingen på å snakke om hva dere kan gjøre for å omfordele, svarte han.

Torsdag skrev Nettavisen om at man må betale rekordpris for strøm - selv når Norge importerer gratis strøm.

Årsaken til den spesielle situasjonen er en kombinasjon av hvem som får pengene når Norge får betalt for å ta imot kraft, og det faktum at Norge i all hovedsak benytter seg av vannkraft.

Les også: Du må betale rekordpris for strøm - selv når Norge importerer gratis strøm