Hayley Mulenda er bare 21 år, men har allerede blitt en internasjonal prisvinnende foredragsholder. Briten har holdt workshops for konsulentgiganten PwC, bankgiganten JP Morgan, det britiske parlamentet og Cambridge University.

For å nevne noen. I tillegg har hun reist over store deler av verden, for å snakke om det som ligger hennes hjerte nærmest, mental helse.

Kontrastene til hvordan det hele startet er stor.

– Jeg vokste opp i en av de fattigste områdene i London, forteller hun.

Nettavisen.Økonomi møter henne under She konferansen, hvor hun også var hyret inn som foredragsholder, i mars.

Alt var mørkt

– Jeg ble grovt mobbet på skolen, og noen av mine medelever hacket både Facebook- og Myspace-kontoen min. De la ut poster om at «Hayley burde dø», og lagde lite flatterende sanger om meg. Det var en tøff periode. Jeg husker at jeg gråt mye, og sa til moren min at jeg ikke ville gå på skolen lenger, fortsetter hun.

Det kom til et punkt hvor Mulenda som da var 18 år gammel ville at alt skulle ta en slutt.

– Jeg slet. Jeg orket ikke dusje, spise eller stå opp av sengen. Det første jeg tenkte da jeg våknet var at det ikke var verdt å leve èn dag til. Jeg trodde aldri at det ville endre seg, forteller den åpne briten.

Reddet av broren

Dagen hvor hun hadde bestemt seg for at alt skulle ta slutt, snakket hun tilfeldigvis med broren sin. Han fanget opp hva som var i ferd med å skje, og fortalte historier om proffbokseren Muhammad Ali.

– Da Ali lå nede for telling i ringen, så kunne både treneren og fansens rope at han måtte komme seg opp. Men det var opp til bokseren å finne styrken til å gjøre det. Den dagen bestemte jeg meg for å finne styrken i meg selv, fortsetter briten.

21-åringen legger til:

– Fra den dagen åpnet jeg gardinene på soverommet mitt, og tvang meg selv til å stå opp og spise ett måltid hver dag. Jeg tok notater i dagboken min om hvordan jeg hadde det, og ble gradvis bare bedre, fortsetter hun.

Mulenda bestemte seg for at ingenting skulle få sette en stopper for hennes fremtid.

– Jeg tillot ikke at hverken omstendighetene eller miljøet jeg hadde vokst opp i skulle få begrense eller påvirke fremtiden min, fortsetter hun.

- Du har sagt at din nåværende situasjon ikke er din endelige situasjon. Hva mener du med det?

– I 2016 holdt jeg på å ta livet mitt, og det var da min nå-situasjon. Så endret livet mitt seg og nå ønsker jeg ikke det lenger. Nå holder jeg foredrag på noen av de største konferansene i verden. Alle går gjennom vanskelig perioder i løpet av livet, men ting endrer seg. Opplever du en vond situasjon i dag, så betyr ikke det at det vil henge ved deg resten av livet, forklarer hun.

- Vær tro mot deg selv

Mulenda ble etter de vonde opplevelsene mer opptatt av hvordan andre hadde det, og ville forhindre at andre gikk gjennom det samme som hun hadde gjort.

– Vær den du er, og tro mot deg selv. Del historien din med andre, og ikke skam deg over din fortid. Det er visse feil jeg har gjort, men jeg angrer ikke på dem, fordi det har gjort meg til den jeg er i dag, sier hun.

Foredragstjernen legger til:

- Det er så mange leder som vil snakke om alle oppturene og suksesshistoriene, men de sier ikke noe om nedturene. Det er så viktig at vi også tør snakke om våre nedturer, sier Mulenda.

- Vær åpen

For å åpne opp om mental helse mener hun det er viktig å vise sin sårbarhet, ha mer medmenneskelighet, og aldri skamme seg over feil og nederlag.

Hun har også noen klare råd til hva bedriftsledere bør gjøre.

- Jeg pleier å gi fire tips til bedrifter som ønsker å implementere bedre helse-strategier for ansatte. Det første punktet er å legge til rette for at ansatte kan møtes i fokusgrupper hvor de kan være åpne om deres mentale helse, råder Mulenda.

Hun foreslår også at det holdes workshops med eksterne foredragsholdere, som kan sette fokus på mentale utfordringer de ansatte måtte ha. Samt sette fokus på hvordan de har det.

I tillegg foreslår Mulenda at ansatte anonymt kan skrive lapper, som legges i en boks, hvor de kan ta opp ting. Til slutt trekker hun frem at det er viktig å bringe et element av moro inn på jobben, som for eksempel kan være aktiviteter eller spillkvelder.

Hun har også utgitt selvhjelpsboken «The ABCs To Student Success», som har som mål å lære unge mennesker hvordan de kan snu et setback til et comeback.