Torsdag la Norges Bank frem den omfattende ansettelsesavtalen av den nye oljefondsjefen Nicolai Tangen. Ifølge Tangen og Norges Bank vil dette sette opp en mur mellom Tangen og hans milliardformue på om lag syv milliarder kroner. Dette for å forhindre interessekonflikter.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har hele veien vært kritisk til ansettelsen av Nicolai Tangen i lys av det famøse seminaret til USA.

Kommentar: Nicolai Tangen løste aksjefloken med «blind trust» og kan starte i Oljefondet

– Stort problem

– Tangen beholder sine eierinteresser i AKO-systemet, og derfor vil tvil om interessekonflikter og habilitet fortsatt vært et stort problem. Da blir dette å sette bukken til å passe havresekken, sier Moxnes til Nettavisen.

Tangen vil fortsette å eie 43 prosent av hedgefondet AKO Capital. Det er kjent at hedgefondet har eierandeler plassert i skatteparadis.

Han mener hovedstyret i Norges Bank ikke har tatt hensyn til innvendinger fra kontrollorganet representantskapet og enkelte fagfolk som har reagert på ansettelsesprosessen.

Les mer: Dette er Tangens nye lønn

Krever Riksrevisjonen på banen

– Nå må regjeringen ta ansvar og rydde opp, for vi kan ikke ha en oljefondssjef som kan være inhabil grunnet egne investeringer i skatteparadis, sier Moxnes.

Rødt-lederen mener saken er et eksempel på hvordan Norges rikeste og mektigste hegner om hverandres interesser.

– Hele ansettelesprosessen og Tangens elitefest i USA har vært ødeleggende for tilliten både til Norges Bank og regjeringen. Derfor vil rødt på nytt fremme forslag om at Riksrevisjonen gransker ansettelsen, regjeringens rolle og mulige forbindelser til Tangens elitefest.

Frp: – Streng avtale

Fremskrittspartiet er rykende uenig med Rødt, og mener det er en streng arbeidsavtale som er kommet på plass.

– Ut ifra det som ble presentert på pressekonferansen synes jeg ansettelsesavtalen er svært streng og kvitterer ut det som er av problemstillinger, sier finanspolitisk talsmann i Frp Hans Andreas Limi til NTB.

Han mener avtalen betyr at Tangen i praksis blir «bundet på hendene og får bind for øynene».

– Han vil bli helt avskåret fra innflytelse og informasjon rundt sine egne investeringer. Jeg tror faktisk det ikke er så mange som hadde godtatt en slik avtale – den er svært inngripende overfor Tangen. Skulle man gått lenger enn dette, måtte Tangen nærmest frasagt seg hele sin formue, mener han.