Gå til sidens hovedinnhold

Sommerhett i fond

I juni og juli pumpet nordmenn penger inn i aksjefond igjen, etter en svak periode.

Det ble puttet inn 1,9 milliarder kroner i norske verdipapirfond i juli, etter et tall på 2,9 milliarder kroner i juni. Det viser tall over såkalt nettotegning, utgitt av Verdipapirfondenes Forening.

Sommeboomen kommer etter en tilsvarende svak periode i april og mai. Svingningene kommer primært i aksjefond, hvor det ble tatt milliarder ut i april og mai, mens milliardverdier ble puttet inn i juni og juli.

Forvaltningskapitalen i fondene økte mye mer enn nettotegningen i juli, fordi det generelt var kursoppgang på verdens børser. Forvaltningskapitalen økte med 8,3 milliarder kroner i juli. Ved utgangen av juli var forvaltningskapitalen 209,1 milliarder, noe som er rekordhøyt.

I juli var det også en beskjeden positiv tegning i aksjefond som investerer på Oslo Børs, selv om hoveddelen av tegningen foregikk i fond som investerer internasjonalt. De siste årene har trenden vært at sparerne har tatt ut penger fra slike fond, og puttet kapital inn i aksjefond som investerer utenfor Norge.

Oslo Børs har vært en vinnerbørs de siste to-tre årene, primært drevet opp av en knallsterk utvikling i oljeprisen, men også av generelt høye råvarepriser og shippingrater.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt