Sony slapp en bønne

Sonys bønne-spiller, Walkman Bean, viser godt hvorfor Sony ikke har like stor suksess i mp3-spillermarkedet som Creative og Apple

Sonys bønne-spiller, Walkman Bean, viser godt hvorfor Sony ikke har like stor suksess i mp3-spillermarkedet som Creative og Apple Foto: (Sony)

Sony forsøker å kaste seg på mp3-toget i siste liten. I forsøket har de sluppet en bønne. Den stinker.

23.03.06 14:13

Det har ikke gått så bra for Sony de siste årene, og selskapets manglende satsning på mp3-spillere har utvilsomt mye av skylden. På 80- og 90-tallet var Sonys Walkman-serie synonymt med bærbar lyd, men etter introduksjonen av mp3-spillere har selskapet falt helt av.

Var ikke med fra starten
I fjor innså selskapet at mp3 var noe en måtte satse på, og lanserte en lang rekke mp3-spillere under sitt gamle Walkman-navn. På mobiltelefoner har dette blitt en gigantisk suksess, men forbrukerne ser ikke ut til å ta imot selskapets rene mp3-spillere med særlig åpne armer.

Sonys bønne-spiller, eller Network Walkman Flash NW-E207 som den egentlig heter, eller Walkman Bean, er ingen ny spiller, men er en av spillerne i Sonys portefølje. Den illustrerer godt hvorfor ikke flere ønsker å kjøpe en Sony-spiller fremfor en spiller fra for eksempel Apple eller Creative.

Ikke et verdig forsøk
For la oss konstatere dette først som sist: Denne spilleren er ikke bra. Som Tor Milde ville uttrykket det: Den er faktisk ganske dårlig. Sony burde skamme seg for å ha sluppet noe slik ut på markedet og hatt tro på at de kan slå Apple i kampen om kundene.

For det første er designet helt grufullt. Den er ikke sexy, den er ikke pen og den er ikke liten. Den er annerledes, men ikke på en positiv måte.

Håpløs brukervennlighet
Når det gjelder brukervennlighet står den langt tilbake. Displayet er lite og uoversiktlig, interaksjonen med menyene er lite intuitiv og når en holder spilleren på den naturlige måten, ligger hånda over displayet. Det er et fryktelig dårlig utgangspunkt.

Spilleren er utstyrt med en integrert USB-plugg som spretter frem når en drar unna et deksel. Dette dekselet er lealøst, og blir raskt et fikleobjekt. Problemet er at i dette dekselet også fungerer som en knappelås (hold-knapp) avhengig av posisjon, og siden dekselet er så lealøst blir det nærmest tilfeldigheter om låsen er aktivert eller ikke. I tillegg kan den raskt hoppe av i lomma. Her har designerne ikke gjort jobben sin.

Håpløs programvare
For å overføre musikk må du installere Sonys egen programvare som både er treg og tungvinn. Programvaren er koblet opp mot Sonys egen nettbutikk, og programmet fremstår i det store og hele som en dårlig og lite oversiktlig utgave av iTunes. Programmet kan ikke installeres uten administratorrettigheter på maskinen, og tar svært lang tid å installere.

Når programmet først er installert er filoverføringen treg fordi spilleren ikke har støtte for USB 2.0.

«Enkel» et fremmedord
En kan si mye stygt om Microsofts «Play for sure»-løsning, som gjør at spilleren automatisk gjenkjennes av Windows Media Player. Men den har i det minste den fordelen at det er enkelt, og det ser ut til å være et fremmedord på Sonys bønne. De har integrert en USB-plugg, noe som bør indikere at ting skal være enkelt og raskt, men de har på ingen måte gjennomført dette hele veien.

På toppen av det hele er spilleren dyr. Rundt 1.300 kroner ser det ut til at du må regne med å betale for utgaven med én gigabyte lagringskapasitet.

God lyd
Det eneste positive vi kan si om spilleren er at den har ganske god lyd hvis du benytter gode hodetelefoner, og det er kanskje det som er det viktigste når en kjøper en mp3-spiller. Det redder spilleren fra bunnkarakter.

Vi hadde ikke nølt to ganger med å velge en Creative Zen Nano fremfor denne. Den er mange hakk mindre frustrerende, mindre og hakket billigere. Det er godt å vite at Sony kan bedre. Både NW-A6xx, NW-A1000 og NW-A3000 er tre spillere som kanskje ikke er markedes beste, men som ligger milevis fremfor denne stinkende bønna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.