*Nettavisen* Økonomi.

Sopp truer sjokoladeproduksjonen

Soppinfeksjoner herjer på sør-amerikanske kakaoplantasjer. Forskere frykter for verdens sjokoladeproduksjon.

06.07.04 12:55

Det er soppinfeksjonene Witches' broom og Frosty pod, som på norsk kan oversettes med heksekost og frostbelg, som skaper problemer for kakaodyrkerne

- I Bahia i Brasil er det anslått at 200.000 mennesker har mistet arbeidet og at ytterligere to millioner har blitt indirekte rammet av sykdommen. Dette har blant annet ført til en kraftig økning i kriminaliteten og en storstilt avfolkning av landsbygda, sier Gareth Griffith fra universitetet i Wales Aberystwyth til BBC News Online.

15 år
Mange av plantasjene i Sør-Amerika har blitt rammet av sykdommene, som har herjet kontinentet de siste 15 årene. Når soppene først har etablert seg, kan opptil 90 prosent av avlingene gå i vasken.

Brasil har i løpet av det siste tiåret gått fra å være verdens nest største kakaoeksportør til å bli nettoimportør. Witches' broom får skylden for at den brasilianske produksjonen har gått ned med omkring 75 prosent.

Kan spre seg
I magasinet Biologist advarer Griffith og andre forskere om at sykdommen kan spre seg til Afrika, som står for mer enn halvparten av verdens kakaoproduksjon.

- Bedre reiseforbindelser, spesielt direktflygninger og sjøfart mellom tropiske land med både gods og mennesker kan føre til at sykdommen sprer seg til land som Ghana, der kakao står får en stor andel av landets bruttonasjonalprodukt, sier Griffith ifølge det tyske nettstedet Innovations Report.

Om dette skjer, kan det være et hardt slag for verdens sjokoladeproduksjon. Det kan føre til knapphet og være med å presse prisen på kakao og sjokolade i været. For kakaobønder i fattige land er plantesykdommene en trussel mot levebrødet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag