Gå til sidens hovedinnhold

- Sørgelig at man ikke valgte en kvinne

SVs Ingvild Vaggen Malvik synes det er sørgelig at Statoil ikke valgte en kvinnelig sjef.

– Jeg synes det er sørgelig at det tydeligvis ikke er mulig å finne kvinnelige ledere. Så kan man jo lure på om man har lett godt nok, sier Vaggen Malvik til NTB.

At den nye Statoil-sjefen ble presentert på selveste kvinnedagen, håper SV-representanten i Stortingets energikomité var tilfeldig. Men at både styreledervervet og konsernsjefjobben i Statoil nok en gang bekles av menn, synes hun er påfallende, spesielt i lys av kvinnedebatten rundt prosessen.

– Jeg hadde håpet det skulle bli ei dame. Generelt sett synes jeg det er påfallende hvor lett det er å finne menn i forhold til å finne kvinner. Jeg tror det handler om at kvinnfolk har mindre tilgang til nettverk og at man rekrutterer folk som ligner på seg selv, sier Vaggen Malvik.

Aps energipolitiske talskvinne Sylvia Brustad tror på sin side Statoil-styret har vurdert kvinnelige kandidater på en skikkelig måte.

– Valget av Helge Lund tror jeg er et bra og klokt valg. Han har erfaring og kunnskap om det han skal gyve løs på, sier Brustad til NTB.

Etter at Jannik Lindbæk ble valgt til styreleder i Statoil var Brustad høyt ute i mediene med krav om kvinnelig konsernsjef.

– Et av Norges desidert viktigste selskap er tjent med at man har en kvinne og en mann i ledelsen, og derfor mener jeg den nye konsernsjefen må være en kvinne, sa Brustad før jul.

Nå er tonen en annen.

– Det hadde selvfølgelig vært gøy hvis man på 8. mars kunne ha presentert en kvinne, men jeg føler meg sikker på at kvinner er vurdert. Vi trenger kvinner som kan bekle viktige posisjoner, men jeg både respekterer og synes valget av Lund er bra, sier Lund.

Hun regner med at Lund tar med seg kvinneperspektivet i sin nye jobb.

– Jeg håper han er opptatt av å få med seg kvinner i posisjoner i Statoil, og så kommer det flere korsveier seinere hvor man får kvinner inn i denne typen stillinger, sier Brustad.

At Inge K. Hansen, den konstituerte konsernsjefen i Statoil, bytter plass med Lund i Aker Kværner, synes ikke Brustad nødvendigvis er nok en hilsen fra "gutteklubben grei".

– Nei, jeg vil ikke si at de er medlem av noen gutteklubb grei. Men generelt vil jeg si at vi har en utfordring i å greie å få flere kvinner inn som sjefer og styreledere i store og små bedrifter. Det er lang vei fram, sier Brustad.

(NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg