* Redaksjonell presisering: Etter at denne saken ble publisert, er Nettavisen gjort kjent med bindinger mellom vår journalist og en av kildene i denne saken som ikke er i tråd med god presseskikk. Dette trekker vår journalists habilitet i tvil, og med det innholdet i saken.

For få dager siden avfyrte Sp-topp Geir Pollestad et angrep på norske rikinger som flytter ut av Norge for å unngå skatt.

– Å flykte fra landet sitt og flagget sitt er uforståelig, sa Geir Pollestad til Dagbladet. Han sa det «luktet vondt», og at det er på linje med å rømme landet for å slippe militærtjeneste.

Debatten har blitt aktuell etter økning i formuesskatten og en ny grunnrentebeskatning av oppdrettsnæringen. Det er endringer som vil kunne føre til at det blir høyere skattetrykk på flere som eier norske bedrifter.

Les mer: Anklager Vedum for dieselbløff og villedning

Men ifølge Forsvarets Forums oversikt over stortingsrepresentantenes deltakelse i Forsvaret, er det få av Senterpartiets stortingsrepresentanter som selv har vært i forsvarets tjeneste.

Kun 5 av 28 stortingsrepresentanter har vært i Forsvaret, viser oversikten. Det tilsvarer litt over 17 prosent. Til sammenligning er det 14 av 21 i Fremskrittspartiet, noe som tilsvarer 67 prosent. Det er en lavere andel i Høyre, men det er eneste parti med personer som har vært i utenlandstjeneste.

I oversikten forklares det at det er kun menn som har vært i tjeneste i Forsvaret, ettersom det er først de senere årene andelen kvinner i førstegangstjenesten har begynt å øke betraktelig. I Sps stortingsgruppe er det flertall kvinner. I Frps stortingsgruppe er det til gjengjeld kun to kvinner.

Les også: Asle Toje harselerer med Lise Klaveness: – Eier ikke oppførsel

Anklager Sp for hykleri

Are Søberg, spaltist i Nettavisen og bedre kjent som Sløseriombudsmannen, synes det var morsomt at tallene viser at Senterpartiet selv er dårlig representert i Forsvaret.

– Det er kanskje på tide å se seg selv i speilet, sier han og ler, og legger til:

– Jeg forstår godt at folk flytter ut når det kreves så mye i skatt, og det sløses så mye med norske skattepenger. Stadig vekk sier norske politikere at vi er verdensborgere, og alt skal være så globalt. Men når det gjelder skatt, skal vi plutselig få en nasjonalfølelse, sier Søberg.

Les mer: Fase to av gigantfelt i drift: Kan dekke opp til sju prosent av Europas daglige oljebehov

Han mener det kanskje trengs litt mer til enn skattesystemet for å bygge nasjonalfølelse.

– Du kan ikke bare lage en nasjonalfølelse basert på Skatteetaten. Det føler iallfall ikke jeg. Men skal du appellere til nasjonalfølelsen, kan du ikke bare nevne det når det er snakk om skatt, sier han til Nettavisen.

– Men det er vel et problem at rike folk flytter ut?

– Så klart er det et problem for landet. Det er et kjempetap for landet om familieselskaper forsvinner. Men det er absolutt ikke bare formuesskatten som gjør det. Jeg ser flere steder at ordførere og andre lokalpolitikere er veldig fornøyd med alt bidraget rike folk gjør gjennom å støtte lokalsamfunnet, blant annet med Røkke i Asker, sier Søberg.

Les mer: – Strømprisen i kroner kan bli høyere enn Aps oppslutning i prosent

Sp-politiker Geir Pollestad sier i en kommentar til Nettavisen at han mener sammenligningen blir feil, ettersom premisset er feil. Han svarer utførlig litt senere i saken.

Etterlyser kutt i bistand og sløseri

I hans analyse er det politikernes feil at folk flytter ut. Fordi de gjør det på grunn av høyere skatter.

– Hva mener du politikerne bør gjøre?

– Hvis de virkelig trenger de ekstra pengene fra skatten for de få personene det er snakk om, kan de fint skaffe de pengene ved å kutte i all den sløsingen som foregår med norske skattepenger. Det er det absolutt rom for. Det skal være lett å finne pengene til å unngå en økning i formuesskatten, sier han.

Les mer: Rentemedisinen virker og det verste er snart over for boliglånskundene

– Hvor bør det kuttes?

– Bistand er et eksempel. Fornebubanen, eller tunnelen på Ring 1 i Oslo til tre milliarder kroner, eller en skipstunnel til tre milliarder kroner, flyttingen av Bodø flyplass til åtte milliarder kroner, ramser han opp.

Sløseriombudsmannen tilbyr en lang meny med prosjekter som kan kuttes om det trengs penger i kassen.

Er du interessert i saker om offentlig pengebruk og sløseri? Det er like før Sløseriprisen 2022 skal deles ut. Du bestemmer vinneren ved å avlegge stemme her.

– Men har du tjenestegjort selv da, Søberg?

– Nei. Jeg søkte på skole i USA, så jeg var faktisk en av dem som rømte landet. Da jeg kom tilbake fikk jeg beskjed om at jeg var for gammel og utdatert, sier han og ler.

Selv har Søberg ganske høy inntekt, og jobber blant annet innen finansbransjen.

– Men jeg betaler mindre i formuesskatt enn det koster for en flyttebil til Sveits, gitt, sier han.

Les mer: Takk, Senterpartiet – ingen grunn til å sutre over at stadig flere flytter til byer

– Blir helt feil

Sp-politiker Geir Pollestad er blant de som har tjenestegjort i Forsvaret. Han tok førstegangstjenesten i Hæren og avviser helt sammenligningen fra Søberg.

– Er det ikke litt spesielt å koble det så tett til nasjonalfølelsen også er det så få i Sp som har tjenestegjort i Forsvaret?

– Jeg er ikke kjent med at noen av våre folk har flyttet ut av landet for å unngå militærtjeneste. Så er det mange grunner til at folk ikke har vært i førstegangstjenesten. Derfor er premisset i spørsmålet ditt feil. Jeg sammenlignet ikke med å avtjene førstegangstjeneste, men med å flytte for å unngå den, sier Pollestad til Nettavisen.

Sp-politikeren synes også Søbergs uttalelser om at det er bare å kutte i ulike prosjekter for å finne de nødvendige pengene, om politikerne trenger dem.

– Han får starte et parti. Bli valgt. Også fronte sine saker. Jeg tviler på at det er rom for et parti som har kutt i infrastrukturtiltak som fanesak, sier Pollestad.

Les også: Regjeringen evner ikke å skaffe nordmenn billig egenprodusert strøm

– Med glede for landet mitt

Han forsikrer om at det er et stort engasjement for forsvar og forsvarspolitikk i Senterpartiet.

– Venstre har faktisk nært 50 prosent av stortingsgruppen som har tjenestegjort. Er de mer opptatt av å forsvare landet vårt enn dere?

– Jeg forstår fremdeles ikke poenget ditt – og det blir skjevt å sammenlignet Sp-gruppen med kvinneflertall mot gutta boys i Venstre, sier han.

– Men du mener altså ikke at å tjene i forsvaret har noe med nasjonalfølelse å gjøre – uavhengig av rømming?

– Å avtjene verneplikt er noen jeg gjorde ned glede for landet mitt. Men om noen blir dimittert på grunn av sykdom, skade eller lyte så vil jeg ikke påstå at nasjonalfølelsen er dårligere nei, sier han.