Gå til sidens hovedinnhold

Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs

Senterpartiet skal på helgens landsmøte stemme over et forslag om å tvinge utenlandske vognførere på glattkjøringskurs.

En del av forsalget er å også kreve bompenger av utenlandske sjåfører på grensen og ta tak i de ulovlige lønnsforholdene, skriver Adresseavisen.

– Vi må stramme grepet overfor de utenlandske sjåførene fordi de i stor grad er involvert i svært tragiske og farlige ulykker, sier fylkesvaraordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem, til avisen. Forslaget kommer fra Sp-fylkeslagene Trøndelag og Troms.

Utenlandske, tunge godsbiler har tre ganger så høy risiko for å være involvert i en ulykke som norske med ett kjøretøy involvert. For andre ulykker har de dobbelt så høy risiko, ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI).

Hallem mener man skal kunne kreve sertifisering av vinterkompetanse og glattkjøring av førerne. Han sier videre at de største innkjøperne av transporttjenester må ta såkalt solidaransvar. Forsalget innebærer også såkalt «frivillig» bompengebetaling.

– Det er konkurransen fra de utenlandske som er med på å presse de norske transportørene, og vi må ta tak i det som øker presset. Så er vi klare på ansvaret til de norske eierne. De må gi sine ansatte rettmessige kår. I verste fall presses norske arbeidstakere helt ut, sier Hallem.

(©NTB)

Arne Olsbakk Transport vil ikke fornye brøytekontrakten på riksveg 3: – Etter fem år med livet som innsats er det slutt

Kommentarer til denne saken