*Nettavisen* Økonomi.

Spar 3.000 på å være lat

BUDSJETT: Et budsjett er enklere å lage enn du tror, og gjør håntering av økonomi til en mer oversiktlig prosess. Foto: Scanpix (Scanpix)

Du betaler tusenvis årlig på et fullstendig unødvendig gebyr.

21.08.11 21:32

Uten å tenke over det kaster nordmenn cirka 3.000 kroner rett ut av vindeut årlig.

Årsaken er at en vanlig norsk husstand mottar rundt 155 papirfakturaer i året. Hadde du i stedet brukt elektronisk faktura ville hver husstand spart 3.100 kroner viser en fersk beregning utført av Nets.

- Bedrifter tar fra 20 kroner og oppover for utsendelse av papirfaktura. Mange får papirfakturaer for strøm, internett, telefon, kredittkort og studielån fra tre til 12 ganger i året, og det blir fort penger av det, sier salgssjef i Nets Tove Havn til NA24.

Les også: Sjefredaktør Gunnar Stavrums kommentar: Sløve nordmenn taper milliarder

25 til 40 kroner
En ringerunde NA24 har foretatt viser hva ulike bedrifter tar i fakturagebyr:

Klikk på bildet for å forstørre.

6,8 milliarder kroner
Totalt sett vil norske forbrukere kunne spare 6,8 milliarder kroner ved å ta i bruk efaktura.

- Legger man til kostnadsbesparelsen til bedriftene på porto og manuelt arbeid som print og utsendelse også, så er det ikke vanskelig å se at efaktura gir en betydelig samfunnbesparelse, sier Havn.

Snakker ikke høyt om efaktura
De fleste største norske bedriftene med mange personkunder tilbyr efaktura.

- Men det er ikke alle som snakker høyt om det. For mange av bedrfitene betyr fakturagebyret kjærkommen ekstrainntekt, sier Havn.

- Koster det noe for bedriftene å skaffe seg efaktura-løsning?

- Det koster litt å tilrettelegge egne økonomisystemer og i tillegg må bedriftene betale en avgift til banken for hver transaksjon, men kostnadene totalt er langt langt mindre enn det de har ved produksjon og utsendelse av papirfakturarer, sier Havn.

Tid, penger og miljø
I øyeblikket er det 1,4 millioner efaktura-brukere i Norge og rundt 3.500 bedrifter som tilbyr tjenesten.

- Vi ønsker at flest mulig skal velge eFaktura, fordi det gebyrfritt og det gir god kontroll og oversikt. At vi reduserer papirbruken, tjener både miljøet og skattebetalerne på, sier underdirektør i Lånekassen Solbjørg Sørensen ti NA24.

Det er en oppfatning som Freddy Syversen, administerende direktør i EnterCard deler.

- Det er flere grunner til at vi tilbyr våre kunder efaktura. EnterCard håndterer store volum av fakturaer i løpet av et år og gir oss en stor effektiviseringsgevinst. Miljøbesparelsene er også betydelige. I tillegg slipper kundene å betale fakturagebyrer, sier administerende direktør i EnterCard, Freddy Syversen.

Fordeler med efaktura:
* Du slipper å taste KID

* En eFaktura kommer til nettbanken din ferdig utfylt med KID-, kontonummer og beløp. Det eneste du trenger å gjøre i nettbanken er å godkjenne regningen når du vil betale.

* eFakturaene lagres i nettbanken din og du har til enhver tid oversikt over betalte og ubetalte regninger.

* Du kan endre beløp, hvilken konto som skal belastes og forfallsdato på regningen.

* Fordi regningene sendes elektronisk til nettbanken din, er du ikke avhengig av postkassen, når du for eksempel er ute og reiser.

* Du slipper å motta faktura i posten og sparer miljøet for ekstra papir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.