Gå til sidens hovedinnhold

Spår boliglånsrente under 1,5 prosent

Flere banker annonserer nye rentekutt etter dagens nullrente-melding fra Norges Bank.

Torsdag senket Norges Bank styringsrenten til 0. Da Norges Bank satte ned styringsrenten til 0,25 prosent ved forrige rentemøte, fulgte bankene opp med å sette ned boliglånsrenten i ulikt tempo og med ulik effekt for lånekundene. De fleste endte opp med et rentekutt på om lag 0,85 prosent.

Les også: Hun stod mot alle ekspertene - fikk rett om renten: Kutter igjen

Forklaringen på at ikke hele kuttet ble gitt kundene med en gang, var at man skulle se an hvordan pengemarkedsrenten, som har stor innvirkning på boliglånsrenten, utviklet seg.

Nå har flere banker allerede annonsert nye rentekutt, blant dem Danske Bank og BN Bank.

- Pengemarkedsrenten har falt med 60 prosent sinen 20. mars, fra 1,10 til 0,43 prosent. Det er ikke bare det de priser etter, men denne renten betyr mye, sier Hallgeir Kvadsheim, leder av pengeverkstedet.no.

Derfor er det nå høy tid at bankene kutter rentene igjen, og det uavhengig av dagens annonsering av en styringsrente på null, mener Kvadsheim.

Les også: Mange bank-kunder får mindre rentekutt: Det gjelder særlig i én bank (+)

Uavhengig av hva Norges Bank gjorde i dag, bør bankene senke renta fordi pengemarkedsrenta har falt mye etter forrige rentekutt, mener han.

- Et nytt rentekutt fra bankene var allerede på overtid, sier Kvadsheim.

Reklame: Krev rente under 2 % av banken din

Sterkt signal

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB hadde ikke sett for seg et rentekutt, ut fra at pengemarkedsrentene har falt kraftig siden det seneste rentekuttet til sentralbanken vår.

- Men Norges Bank har fulgt nøye med på utviklingen i pengemarkedsrentene. Disse rentene har kommet ned, men man antar samtidig at en rentesenkning i dag overføres fra bankene til lavere renter for boliglånskundene. Dette er et sterkt signal til bankene om å kutte renten på flytende boliglån, sier Dalstø.

De aller fleste økonomene hadde altså ventet uendrede renter, men Dalstø sier at det var priset inn i markedet at styringsrenten ville ligge på 0,05 prosent i løpet av 3 måneder. Det betyr en overveiende sannsynlighet for kutt fra Norges Bank de nærmeste månedene.

- Og nå signaliserer Norges Bank 0 i rente til i hvert fall av utgangen av 2023. Det er et tydelig signal om at 0 er rentegulvet, sier sjefstrategen.

Les også: Det vanskeligste hinderet gjenstår for Nicolai Tangen og Oljefondet

- Renten skal minst 0,25 ned

Hvor mye bankene kommer til å kutte renten til deg som har boliglån denne gangen, vil avhenge av hvor stort rentekutt de ga i forrige runde, påpeker privatøkonomi-ekspert Kvadsheim.

- Den må ned minst 0,25. Noen vil nøye seg med det, og kommunisere at de følger Norges Banks rentebeslutning, og så “glemmer" litt hva som har skjedd med pengemarkedsrenten. Jeg synes de burde ta mer i - 0,25 til 0,5 - litt avhengig av hvor mye de kuttet sist.

Det er rom for å kutte med 0,5, mener Kvadsheim:

- Ned mot 1,5. Og fra de vasseste bankene med de beste fagforeningsavtalene bør vi se under 1,5, sier han.

- Ingen grunn til å vente

Konkurransen skal sikre at markedet sakte men sikkert justerer seg til prisene som settes ved NIBOR eller styringsrenta, påpeker Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Men det er ikke lenger noen god grunn til at rentenedsettelsene skal ta over seks uker, mener han:

- Bankene kan gjøre dette fortere. Tradisjonen med å forsinke må vi slutte med. Det er gitt videre rammer fra myndighetene for å utstede lån. Tidligere har noen banker sagt at sa de måtte vente seks uker, men da retter man baker for smed. Gitt dagens situasjon, er det ikke riktig at du ikke kan sette ned utlånsrenta før du har justert ned innskuddsrenta.

Bankene velger litt etter hva som passer dem hvilken del av av finansieringsmarkedet de henviser til, mener Jensen.

- Så kan man peke på det ene eller det andre, men det er ingen gode grunner nå til å gjøre noe annet enn på ta opp konkurransen og sette ned renta.

Setter ned nå

Danske Bank satte ned boliglånsrenten med inntil 0,40 prosentpoeng etter Norges Banks kutt i styringsrenten tidligere i dag, og har siden fått følge blant annet av BN Bank.

Danske Bank lå på 2,55 på et vanlig boliglån (2 mill.kr) før dagens kutt. BN Bank kutter til 1,79 for de aller gunstigste lånene, men er ikke så raske som ekspertene over antyder at bankene bør være. Den nye prisen er gyldig først fra 30. juni.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener det lave rentenivået nå er en fin anledning for innskyterne til å tenke på hva de vil gjøre med sparepengene fremover. På ordinære sparekonti vil renten fremover i mange banker ligge på 1 prosent og lavere.

Taper penger

Det er lavere enn prisstigningen i samfunnet, som betyr tap av kjøpekraft. Verdien av 1 million i dag er beregnet til ca. 900.000 kroner om fem år hvis vi ser på det rene tapet av prisstigningen.

- Tiden er inne for å se på sparemønsteret. Kundene bør undersøke de mulighetene som er der og flytte penger som ikke skal brukes nærmeste årene.

- Det finnes mange alternativer til aksjer og aksjefond, som kombinasjonsfond. Disse fondene kan gi gir bedre avkastning enn banksparing, sier Tvetenstrand.

Velg aksjeandel

I kombinasjonsfondene kan du velge en aksjeandel fra 20 til 80 prosent, avhengig av hvor lenge det er til pengene skal brukes og hvor mye man tåler å se verdiene svinge. Aksjer kan gi gir en forventet høyere avkastning enn renter, men utviklingen i 2020 har til fulle vist hvor mye aksjemarkedet kan svinge

- Veldig mange har en kombinasjon av 50 prosent renter og 50 prosent aksjer. Andelen kommer også helt an på hva pengene skal brukes til, sier forbrukerøkonomen. Hvis du er usikker på hva du bør gjøre er det fint å snakke med en rådgiver i banken din får å få vist mulighetene du har.

Hun anbefaler å sette av nok sparepengene på en konto til å ha en god buffer mot usikre tider.

Dårligere tider

Tvetenstrand minner også om at det rekordlave rentenivået er en tydelig indikasjon på at det ikke står så bra til med den norske økonomien.

- De fleste tenker spontant at rentenedsettelsen er veldig gode nyheter for de som har høye boliglån, og det er ganske mange som har høye lån. Norges Bank var tydelig på at det blir lave renter i len lang periode, og det gir forutsigbarhet.

- Men tiden kan også være inne for å se på forbruksmønsteret, om man kan kutte ut noen av de daglige utgiftene.

Reklame: Krev rente under 2 % av banken din

Kommentarer til denne saken