Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Spår gode tider i cruise

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den norsk-amerikanske cruisekjempen Royal Caribbean tapte penger mot slutten av fjoråret, men spår gode tider i 2004. På børsen spratt aksjekursen opp før den offisielle meldingen tikket inn.

Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) hadde et nettounderskudd på 140 millioner kroner i fjerde kvartal 2003. Det er noe høyere enn ventet. Også fjerde kvartal 2002 var svakt for verdens nest største cruiserederi.

I løpet av 2003 sopte RCCL inn et nettooverskudd på knapt 2 milliarder kroner av en omsetning på 26,6 milliarder. Omsetningen var nesten 3 milliarder høyere enn i 2002, men likevel krympet overskuddet med en halv milliard.

Tror på økt overskudd

Den skuffende inntjeningen i fjerde kvartal tar ikke motet fra RCCL-ledelsen. De venter mellom 5 og 7 prosent økning i inntjeningen per passasjer i 2004. Det er langt høyere enn det aksjeanalytikernes anslag, og aksjekursen ved Oslo Børs spratt opp fra 266 til 272 kroner i sekundene etter at beskjeden kom.

Hele oppgangen kom faktisk før den offisielle meldingen fra RCCL tikket inn på Oslo Børs’ meldingssystem. Ifølge Stocklink.no hadde nyhetstjenesten Dow Jones Newswire tallene ute før Oslo Børs rakk å innføre børspause. Norske TDN Finans hadde nyheten fire minutter før børsen rakk å stanse handelen.

Aksjekursen fortsatte opp de neste minuttene, og ved 14.30-tida passerte den 285 kroner. Det er den høyeste noteringen på fire år.

Sjefen slår seg på brystet

RCCL-sjef Richard D. Fain sier han har stor tro på cruise-interessen framover.

- Vi er tilfredse men ikke overrasket over den sterke booking-aktiviteten vi har sett de siste månedene, sier han.

Fain benytter også anledningen til å påpeke at cruisebransjen ikke har blitt hardt rammet av terrorfrykten og den økonomiske nedturen den siste tida.

- Det er forbløffende å se hvor gode resultater vårt selskap og bransjen har levert de siste to årene, gitt det vanskelige driftsklimaet, sier han.

Følg kursutviklingen i RCCL på TV 2 Nettavisens børssider

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!