(Bergensavisen) Det siste året har forbrukerprisindeksen på kjøtt gått opp 13,5 prosent, fisk har økt med 13,6 prosent og meierivarer har gått opp med 10,6 prosent. Det skriver forskningsinstituttet NIBIO.
Nå spår Kjøttleverandørenes forening (KLF) at prisene på kjøtt skal videre opp. Enkelte medlemsbedrifter spår at prisene skal opp 20 prosent. De har 140 medlemsbedrifter og står for rundt 60 prosent av kjøtt- og eggproduktene i dagligvarebutikkene.
– Det er galskap. Folk har ikke råd til dette lenger, sier Solveig Palm Eliassen.
BA møter henne på Oasen kjøpesenter i Fyllingsdalen, hvor hun var på handletur tirsdag. Prisveksten bekymrer henne.
– Jeg merker det absolutt på lommeboken. Det er bare å riste på hodet. Det er skremmende. Vi merker spesielt at de tingene som vi alltid har pleid å kjøpe er blitt dyrere, sier hun.
Derfor øker prisene
Prisøkningen kommer ifølge KLF av at det må kompenseres for økningen i bøndenes produksjonskostnader. Her spiller prisveksten på strøm inn.
– Økningen i strømprisen har vært ekstrem det siste halvannet året. Strømkostnaden har mangedoblet seg. Målt som andel av omsetningen har den økt fra noen tiendedeler opp mot tre-fire prosent for flere bedrifter, forklarer, Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KLF, til Nettavisen.
KLF har nylig etterlyst at landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) skal ta grep i kampen mot inflasjonen.
– Om det er et politisk ønske at forbrukerne skal slippe kraftig prisvekst på kjøtt- og eggprodukter, må politikerne levere tiltak som demper kostnadsveksten i den samfunnskritiske verdikjeden for mat. Det er så langt ikke blitt gjort. Da må prisen på egg og kjøtt kraftig opp, noe regjeringen kan og bør være ærlig på, sier Juul-Hansen til Nettavisen.
Tilpasser seg
Jonathan Convento merker også prisveksten på kassalappen.
– Vi har merket det etter jul at prisene har økt. Det er blitt veldig dyrt, sier han.
– Vil prisveksten påvirke hva du handler når du er på butikken?
– Når kjøttet blir dyrere, så gjør det at vi kanskje bytter det ut og kjøper mer alternativt, som fisk, svarer Convento.
Han sier også at han er bevisst på hvilke butikker han handler i.