*Nettavisen* Økonomi.

Spår knallpris på olje

Oljeprisen forblir høy også neste år, tror ekspertene hos investeringsbanken Merrill Lynch. – Kjøp Statoil, lyder beskjeden til børsfolket.

08.12.03 10:36

Takket være samholdet i Opec, har oljeprisen vært over 30 dollar per fat flere ganger i år. I fjerde kvartal ser gjennomsnittsprisen til å havne like under 29 dollar.

Nå har den USA-baserte finanskjempen Merrill Lynch bestemt seg for å oppjustere oljeprisanslaget for neste år med mer enn ti prosent. Bankens egne oljefolk spår en gjennomsnittspris på 25 dollar per fat i 2004, melder Dow Jones Newswire ifølge TDN Finans.

Med dagens dollarkurs tilsvarer det en pris på 166 kroner per fat. Det er 4 kroner under regjeringens anslag på 170 kroner i statsbudsjettet for 2004.

Opec produserer fortsatt langt over den produksjonskvoten organisasjonen selv har fastsatt, men kvotejukset har vært relativt stabilt i år. Merrill Lynch velger å stole på at Opec skal greie den samme bragden også i 2004, til tross for økt oljeproduksjon i Irak.

Konjunkturoppgangen i internasjonal økonomi gjør den biffen litt enklere for oljeministrene i de 11 Opec-landene. Oljeforbruket er ventet å stige forsiktig neste år.

Det økte oljeprisanslaget gjør at Merrill Lynch nå anbefaler sine kunder å satse på aksjer i ledende oljeselskaper. Statoil er blant selskapene som står på anbefalingslista, og det samme gjør BP og Total.

Statoil-aksjen har de siste to månedene svingt mellom 66 og 70 kroner. Fredag sluttet aksjekursen på 67,75. Årsrekorden er på 70,50, og skriver seg fra 11. november.

Merrill Lynch opererer med et kursmål på Statoil-aksjen på 75 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.