Spår nok et rentekutt

Norges Bank vil kutte renta ytterligere en gang i høst, spår Finansnæringens Hovedorganisasjon. Men så er det slutt. Neste år blir det kraftig renteoppgang igjen.

08.09.03 14:26

Styringsrenta vil nå en bunn på 2,5 prosent i år, for så å stige til 4 prosent mot slutten av neste år og til 5 prosent i 2005. Slik lyder spådommen fra Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

FNH la fram sine prognoser for norsk økonomi mandag.

Rentenedgangen forutsettes imidlertid av at politikerne ikke lar seg rive med og begynner å pøse på med nye oljemilliarder.

I den ferske konjunkturrapporten pekes det på at innenlandsk etterspørsel vil dominere oppgangen i norsk økonomi.

"Veksten i norsk økonomi er igjen på vei opp, og ser ut til å få følge av bedre konjunkturer også internasjonalt. I den rentestimulerte oppgangen vi nå står foran vil innenlandsk etterspørsel dominere. Neste utfordring for Norges Bank kan derfor bli å trekke i rentebremsen, og samtidig hindre at kronen blir en jo-jo i valutamarkedet", skriver FNH i rapporten.

FNH venter videre at veksten i fastlandsøkonomien vil øke fra en prosent i år til 2,75 prosent i 2004. I 2005 ventes den å avta noe.

Verre blir det for de arbeidsledige, der FNH spår en videre forverring på kort sikt. Først neste år vil det komme tegn på bedring.

"Sterkere vekst i norsk økonomi vil i løpet av 2004 bidra til å snu den negative utviklingen, men det høyere aktivitetsnivået vil samtidig gi sitt bidrag til at lønnsveksten holder seg oppe. Nedgangen i ledigheten anslås derfor å bli moderat gjennom prognoseperioden", skriver FNH.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.