*Nettavisen* Økonomi.

Spår nytt kraftig rentefall

Sjeføkonom Knut Anton Mork tror Svein Gjedrem (bildet) senker renta til 1,25 prosent innen jul. Han får støtte av kollega Jan Andreassen i Terra Securities.

14.09.04 09:59

En norsk styringsrente satt ned med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Det kan bli realiteten for landets lånetagere, skal vi tro spådommene til sjeføkonom Knut Anton Mork og resten av analyseapparatet i Handelsbanken.

I en fersk prognose spår nemlig den erfarne sjeføkonomen at Norges Bank og Svein Gjedrem vil bli tvunget til ytterligere rentekutt i høst.

Bakgrunnen er den rekordlave prisveksten, som tilsynelatende nekter å bevege seg oppover – til tross for at styringsrenta har blitt kuttet fra 7,0 til 1,75 prosent i løpet av de siste to årene.

- Vi venter rentekutt i høst, og i og for seg kan det komme allerede på hovedstyremøtet 22. september. Det mest trolige er imidlertid at Norges Bank da benytter anledningen til å forberede publikum, og at renta først senkes på møtet 3. november, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

- Kraftig kutt i høst
Handelsbanken venter at styringsrenta vil bli senket til 1,25 prosent, altså med 50 basispunkter i løpet av høsten. Hvor vidt Norges Bank tar hele kuttet i ett jafs den 3. november, eller nøyere seg med halvparten for så å fullføre på neste møtet i desember er uklart for Mork og Co.

HTML EMBED
Tror du renta faller før jul?
Ja
Nei, går opp
Nei, blir stående
Bryr meg ikke

Se resultat

- Det gjenstår å se. Det viktige nå er å signalisere at man ikke vil kun fekte med armene, men trå til med skikkelig krutt. Jeg er dypt uenige med de som hevder at lav inflasjon eller deflasjon ikke er farlig for økonomien, og det er viktig at det handles nå, sier Mork.

Flere økonomer har pekt på at lav inflasjon til tross – peker flere tegn på at norsk økonomi er på vei opp av hengemyra. Dette tilbakeviser Mork.

- De eneste stedene vi har sett framgang er i form av bedret boligbygging og en marginal framgang for arbeidsmarkedet. Ellers er det smått med positive signaler, og da særlig sett i lys av rentestimulanse, sier han.

- Ned til 1,5 prosent
Også sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities tror Norges Bank vil senke renta fra dagens nivå i løpet av høsten.

- Vi regner med at renta senkes til 1,5 prosent den 3. november, og så holdes flatt på det nivået ut 2005, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for den oppsiktsvekkende rentespådommen er troen på en internasjonal konjunkturnedgang i 2005, som igjen vil gjøre det vanskelig for Norges Bank å sette den hjemlige renta opp.

- Det ser heller ikke ut til at dagens rente er tilstrekkelig lav til å sette ordentlig fart i norsk økonomi, legger han til.

Tror fortsatt på mars
De to sjeføkonomene er imidlertid på kollisjonskurs med store deler av analytikerstanden. De aller fleste makroekspertene holder fast ved spådommene om at renta vil holde seg på dagens nivå, for så å bli hevet i mars 2005.

- Vi ser at sjansen for at renteheving kommer senere har økt den siste tiden. Men vi tror fortsatt det blir slik at når man kommer over på nyåret så vil inflasjonen stige. Nesten samtlige andre indikatorer peker i tillegg i retning av renteoppgang, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Også i Nordea Markets holder man fast på spådommen om renteoppgang i mars 2005.

- Det er mindre sikkert enn tidligere, men fortsatt vår beste gjetning, sier sjefanalytiker Erik Bruce til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.