*Nettavisen* Økonomi.

Spår rekordlav rente i to år

Godt nytt for alle som har banklån: Renta vil holde seg rekordlav i hvert fall fram til 2006. Samtidig vil ledigheten falle. Her er Statistisk sentralbyrås siste spådommer.

16.09.04 11:19

Renta vil bevege seg lite eller ikke i det hele tatt i løpet av de neste to årene. Faktisk kan vi oppleve en videre rentenedgang i 2006.

Det kommer fram av Statistisk sentralbyrås siste prognoser, publisert i konjunkturrapporten torsdag.

SSB venter nemlig ikke at inflasjonen vil nå et nivå som tilsier noen vesentlig endring i pengepolitikken. Det til tross for at oppgangen i norsk økonomi ventes å forsterkes de nærmeste to årene.

Norges Bank skal sette styringsrenta slik at den såkalte kjerneinflasjonen havner på 2,5 prosent to år fram i tid. SSB venter imidlertid at inflasjonen ikke vil øke til mer enn 2,0 prosent i 2006, med dagens rente.

Markedsrentene ventes å stige fra et snitt på 2,0 prosent i år til 2,4 prosent i 2005. Men deretter spås det en nedgang igjen til 2,3 prosent i 2006.

"Renta antas å ta seg noe opp neste år, i takt med en tilsvarende renteøkning i euroområdet. Potensialet for noen særnorsk renteøkning ser imidlertid ikke ut til å være tilstede dersom inflasjonsmålet skal nås innenfor det treårsvinduet Norges Bank nå legger til grunn for pengepolitikken", skriver SSB i rapporten.

SSB spår at veksten i norsk økonomi vil bli høyere i år enn tidligere antatt. BNP for fastlands-Norge ventes å øke med 3,9 prosent, mens veksten for de to neste årene justeres ned til 2,9 og 2,8 prosent.

SSB venter også en videre nedgang i arbeidsledigheten over de neste årene. Arbeidsledigheten har så langt bare gått svakt ned fra siste topp i fjor sommer, men med gode vekstutsikter ventes det at ledigheten gradvis vil avta fra 4,5 prosent i fjor til 3,8 prosent i 2006.

Lønnveksten ventes å bli 3,8 prosent i 2004, 3,7 prosent i 2005 og 4,2 prosent i 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.