*Nettavisen* Økonomi.

Spår rekordpåske for harryhandel

En kunde på Nordby Shoppingcenter laster bilen full med svensk billig-brus. Shoppingsentrene ved grensen melder om enorm pågang denne påsken. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Vi har så langt hatt fem prosent høyere omsetning enn i fjor, som var «all time high», sier senterleder ved Nordby Shoppingcenter.

18.04.19 09:42

Tradisjonen tro valfarter titusener av nordmenn over grensen for å gjøre storinnkjøp til påsken. For mange er svenskehandelen en like stor selvfølgelighet i påskehøytiden som påskeegg og påskekrim er for andre. Tall fra de store shoppingsentrene viser at det ikke er noe annerledes i år.

- Vi har allerede hatt stor pågang. Vi har så langt hatt fem prosent høyere omsetning enn i fjor, som var «all time high», sier senterleder ved Norby Shoppingcenter, Ståle Løvheim, til Nettavisen.

- Så langt i påsken, fra fredag til og med gårsdagen (tirsdag), har hele senteret omsatt for cirka 150 millioner svenske kroner. Påsken er den mest intensive uken vi har. Og med litt flaks, så kommer vi opp mot 400.000 besøkende som handler for 220 millioner svenske kroner i hele påsken, sier Løvheim.

Løvheim anser påskeuken for å være fra og med fredag før palmesøndag til og med andre påskedag.

- 95 prosent nordmenn

Løvheim sier det hovedsakelig er nordmenn som benytter påskedagene til handling.

- I påsken kan jeg gjette at 95 prosent av kundene er nordmenn. Svenskene skygger banen. Det er hovedsakelig nordmenn som kommer for å handle, enten for å få seg en sosial tur, eller for å fylle opp campingvognen eller hytta, sier han.

Senterlederen sier det er flere faktorer som tilrettelegger for en rekordhandel denne påsken.

- Den sene påsken og det fine været gjør at folk gjenre vil komme i gang med sommeraktiviteter og handler inn varer til campingvognen og hytta. Også var det mange som fikk utbetalt lønning og pensjonsutbetaling på fredag før palmehelgen. Dette er en fordel for oss. Så alt ligger til rette for at vi får en rekord-påske, sier han.

- Kjempehøye besøkstall

Charlottenbergs Shoppingcenter opplever også stor pågang denne påsken, og utelukker ikke besøksrekord.

- Vi har ikke tall på omsetning. Det er klart først neste uke. Men vi har besøkstall, og de er kjempehøye. Vi har i snitt 28.000 besøkende hver dag. Hittil har det vært betydelig bedre enn i fjor, og bedre enn i 2017. Vi håper på rekord. Vi hadde 142.000 besøkende i fjor fra mandag til søndag i påskeuken, og det skal vi slå i år, sier senterleder ved Charlottenbergs Shoppingcenter, Madeleine Ward, til Nettavisen.

Ward sier det er hovedsakelig nordmenn som tar turen innom shoppingsenteret nå i påsken.

- I snitt er det 80 prosent nordmenn som handler hos oss. Det er kanskje enda større andel nordmenn denne uken, sier hun.

Töcksfors Shoppingcenter, som ligger rett over svenskegrensen på E18, har nylig utvidet lokalene med ytterligere 9000 kvadratmeter. Shoppingsenteret er nå på totalt 42.000 kvadratmeter.

Senterleder Lars Erik Erøy sier de forventer en stor økning i antall besøkende sammenlignet med påsken i fjor.

- Det har vært veldig, veldig, veldig bra. Vi har ikke noe omsetningstall ennå, men får rapporter fra butikkene. Matbutikkene har rekordomsetning hver dag, sier Erøy til Nettavisen onsdag formiddag.

- Vi er på rekordnivåer når det gjelder besøkende, og er på en 30 prosent økning fra fjoråret. Det er litt spesielt for oss, siden vi har utvidet litt, sier han.

- Kaoset slutter i dag

Senterleder ved Norby Shoppingcenter sier at besøkende kan vente seg noe roligere dager på shopping resten av uken, ettersom storinnrykket er overstått.

- Det organiserte kaoset slutter i dag (onsdag). Nå blir det hyggeligere og litt mer avslappende dager. Da er det for eksempel lettere å finne seg et sted å spise. I går hadde vi 50.000 besøkende. Da er det mye mennesker her, sier Løvheim.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det har vært en betydelig økning i grensehandelen fra 2017 til 2018. Nordmenn svidde av 15,7 milliarder kroner på dagsturer i utlandet i løpet av fjoråret, noe som er en økning på 4,1 prosent fra året før. 95 prosent av handlebeløpet på dagsturer i utlandet, ble brukt i Sverige, ifølge SSB.

Halvparten av pengene ble lagt igjen i Strømstad. Mens omtrent hver femte krone av det totale handlebeløpet blir lagt igjen i Charlottenberg.

Stengt på skjærtorsdag

En annen tradisjon er at rånere reiser til Strømstad på skjærtorsdag for å kjøpe alkohol. Kommunen har imidlertid tatt grep og holdt Systembolagene i Strømstad stengt på skjærtorsdag de siste årene. I år er det intet unntak. Systembolaget i Strømstad holdes imidlertid åpen på påskeaften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag