– Volatiliteten i markedet er på sitt høyeste noensinne, og prisene stiger raskt grunnet forventninger om at tilbudet vil bli enda tynnere grunnet restriktive sanksjoner på russisk energi fra Vesten, skriver leder for oljemarked i Rystad, Bjørnar Tonhaugen, i en nyhetsmelding onsdag.

Det er Putin-priser i energimarkedet nå. Og de kan bli enda høyere.

Rystad utelukker ikke en oljepris på 240 dollar fatet. En tommelfingerregel er at hvis oljeprisen stiger med 10 prosent, øke bensinprisen med 3 prosent. En oppgang i oljeprisen på 110 prosent fra dagens nivåer, gir dermed en økning i bensinprisen på drøyt 30 prosent.

Les også: – Prisene vi ser nå har jeg aldri, aldri, aldri sett før

27 kroner i Tromsø

Bensinprisen. har de seneste dagene ligget over 24 kroner literen. En økning på 30 prosent sender prisen opp til 31 kroner.

Onsdag ettermiddag koster diesel over 27 kroner i Tromsø – den høyeste prisen registrert noensinne. Eksperter venter priser på opp mot 30-tallet.

Årsaken til prisøkningen er begrensningene som er innført i eksporten av råolje fra Russland til Europa.

De høye prisene får Frp-leder Sylvi Listhaug til å reagere. På Facebook krever hun nå lavere bensin- og dieselavgifter.

- Nå må finansminister Vedum våkne! Det norske folk blir flådd, mens inntektene til staten er skyhøye. Avgiftene må kuttes kraftig!, skriver hun blant annet.

Les også: Forlanger avgiftslettelser etter rekordhøye bensinpriser

Rett til værs

– De internasjonale prisene går rett til værs, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K til iTromsø. ifølge NTB.

TV 2 har snakket med professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole, som har studert diesel- og bensinpriser i nærmere 20 år. Han regner med at bensinprisen vil øke enda mer.

– Bensinprisen bestemmes av oljeprisen. Dersom oljeprisen går mer opp nå, så kan vi få bensinpriser på 30 kroner literen, sier Foros til kanalen.

Tonhaugen understreker at en så høy oljepris ikke er det mest sannsynlige scenarioet. Men han skriver at oljehandlere, analytikere og beslutningstakere må forberede seg på kraftig prisøkning gitt dagens situasjon.

Les også: Skyhøye priser på drivstoff: - 90 prosent er ikke påvirket av oss

Historisk virkning

– Dette er den største energikrisen på tiår, og virkningen det vil ha på verdens viktigste råvare, kommer til å bli historisk, skriver Tonhaugen.

Ifølge Rystad vil det bli et hull på 4,3 millioner oljefat per dag i markedet dersom flere vestlige land følger USA og forbyr russisk olje.

– Dette kan ikke erstattes enkelt av andre kilder, skriver de, og viser til at det vil ta tid før økte oljepriser stimulerer til økt oljeaktivitet og tilsvarende økning i tilbudet.

De frykter at en kraftig økt oljepris kan føre til at den globale økonomien går inn i resesjon allerede i fjerde kvartal 2022.