Spår sterkere norsk krone

Krona har styrket seg kraftig i løpet av våren, og mer skal det bli. I tiden framover vil krona vinne ytterligere terreng, spår DnB NOR Markets.

I en analyse venter DnB NOR Markets at krona kommer til å fortsette den sterke trenden i tiden framover.

Det går fram av en analyse som ble lagt frem mandag formiddag.

Eurokursen vil falle fra dagens nivå på 8,25 kroner til 8,22 i løpet av den kommende uka, deretter vil utviklingen fortsette ned til 8,20 innen mai.

- Vi har høye oljepriser, og det har kommet flere tegn på at norsk økonomi er i ferd med å styrkes. Det er imidlertid ikke lett å feste kursutviklingen til gode, fundamentale forklaringer. Det virker som mye styres av kommersielle interesser i markedet, sier valutaanalytiker John Tørklep i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Siden bunnen for krona ble nådd midtveis i februar, har kursen styrket seg med 6,4 prosent mot et snitt av våre handelspartneres valutasorter.

Så sent som i februar var kursen mot euroen 8,85 kroner. Signaler om at rentebunnen trolig er nådd på dagens nivå på 1,75 prosent har snudd stemningen i valutamarkedet, og de siste to månedene har kroneutviklingen pekt en vei.

Kronekursen er i ferd med å bli et problem også for sentralbanksjef Svein Gjedrem. Enkelte sjeføkonomer har ymptet frampå med at hvis kursen mot euro kommer ytterligere ned fra dagens nivå, så kan det tvinge fram et nytt rentekutt.

DnB NOR tror rentebunnen er nådd på 1,75 prosent, men utelukker ikke en reaksjon dersom krona styrker seg ytterligere.

- Etter de signalene som er gitt nå er det fortsatt muligheter for videre rentenedsettelser, men det tror jeg vil kreve ytterliggere styrkelser av krona i markedet, sier Tørklep.

DnB Nor Markets venter at kronekursen vil holde seg stabil rundt 8,20 ut året, men etter år fram i tid venter analysehuset at krona vil styrke seg ytterligere til 8,10 mot euroen.

Følg kroneutviklingen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag