*Nettavisen* Økonomi.

Spar to millioner på å kjøpe brukt

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Brukt bolig kan spare deg for mellom én og to millioner kroner. Så mye sparer du der du bor.

27.05.12 21:26

Det er store prisforskjeller på brukt bolig og ny bolig i Norge. Spesielt i distriktene er prisforskjellene store. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I fylker som Hedmark og Buskerud er prisforskjellen på en brukt og ny enebolig på 200 kvadratmeters over to millioner kroner.

Se landsoversikt i tabellen nederst i saken.

Minst prisforskjeller mellom brukt og ny bolig finner vi i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Prisforskjellene er allikevel tett opp til én million kroner i alle nevnte byer.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Brukte eneboliger kostet gjennomsnittlig 26,7 prosent mindre enn nye eneboliger i 2011. Likevel er det store regionale forskjeller.

Nye eneboliger som ble fullført i 2011, kostet i gjennomsnitt 25.957 kroner per kvadratmeter inklusive tomt. Kvadratmeterprisen for brukte eneboliger som ble omsatt, var i gjennomsnitt 19.028 kroner i 2011.

Regionale prisforskjeller
Det er store regionale forskjeller i prisforholdet mellom nye og brukte eneboliger i 2011. I Hedmark og Nord-Trøndelag kostet en brukt enebolig i snitt henholdsvis 45 og 40 prosent mindre enn en ny enebolig. Prisforskjellen er minst markant i Oslo, der gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger kun er ti prosent lavere enn for nye eneboliger.

Gjennomgående er prisforskjellen mellom nye og brukte boliger minst i sentrale strøk. En hovedforkalring er at det svært vanskelig å oppdrive tomter i de mest attraktive strøkene i Oslo. Der det bygges nytt i byen er hovedsaklig i utkantsområdene.

Billigst å kjøpe bolig i Nord-Trøndelag
I 2011 var nye eneboliger fortsatt billigst i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 21 213 kroner. De dyreste eneboligene finnes i Oslo, hvor en ny enebolig i gjennomsnitt kostet 42 799 kroner per kvadratmeter.

Hedmark og Nord-Trøndelag har også de laveste gjennomsnittsprisene for brukte eneboliger. I disse fylkene lå prisen på om lag 12 600 kroner per kvadratmeter i 2011. Dyreste brukte eneboliger var det i Oslo og Stavanger. Her var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på henholdsvis 38 480 og 31 671 kroner i 2011.

Men ved kjøp av ny bolig er det også som med bil, den første perioden har du lavere driftsutgifter til vedlikehold og service. Vi ønsker å vise deg vår oppfatning om hvorfor kjøpe ny fremfor brukt bolig.

Avgift i favør ny bolig
Ved kjøp av brukt bolig må man betale dokumentavgift på 2,5 prosent til staten som beregnes av hele kjøpesummen. Kjøp av brukt bolig til to millioner vil medføre dokumentavgift på 50.000 kroner.

Ved kjøp av ny bolig til samme kjøpesum beregnes dokumentavgiften av tomteverdien og ikke hele kjøpesummen. Bransjetall viser at tomteverdien av en bolig utgjør cirka 10-15 prosent av kjøpesum eller typisk i området 200.000 – 300.000 kroner. Dokumentavgifter for den nye boligen blir dermed kun mellom 5.000 og 7.500 kroner. Du vil dermed spare mer enn 40.000 kroner ved å kjøpe nytt fremfor brukt.

Oppussing koster
Ved kjøp av brukt bolig må oppussing og vedlikehold påregnes, og dersom bad og kjøkken inngår i dette, kan det fort bli snakk om flere hundre tusen kroner.

For hvert år som går vil behovet for vedlikehold øke, både i kroner og innsats. Ved kjøp av ny bolig har du fem års garanti og normalt svært lite vedlikehold de første 10 årene.

Det vil alltid være usikkerhet knyttet til utførelsen og kvaliteten i bruktboligen, mens ved kjøp av ny leilighet av oss vil man få dokumentert og sikkerhet for kvalitetsmessig utførelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.