*Nettavisen* Økonomi.

Spar tusenlapper på ferie-surfingen

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Å lese nyheter fra utlandet kan være svindyrt. Her er 5 råd for å holde seg oppdatert til en billig penge.

01.07.09 11:36

Forsiden på en norsk nettavis kan koste opptil 250 kroner å lese hvis du er utenfor Europa. Det er de lokale mobiloperatørene som stikker av med pengene, og du må passe på som en smed for å slippe unna feriesjokk. Her er noen gode råd.

1. Trådløst bredbånd er best
Den overlegent billigste og beste metoden er å finne en trådløs sone der du ferierer. I mange land er det utbredt med gratistilbud på enkelte restaurantkjeder og flyplasser.

I en by som New York er det gratis eller billige ip-soner overalt. Bruk verktøyet på mobilen eller i datamaskinen til å lokalisere ip-soner. Selv om du må betale, pleier ikke prisen være høyere enn noen tiere for en time.

Fordelen er også at du kan lese hele nettavisene, slik de er. Etterhvert har også mange aviser PDF-utgaver som gjør at du kan lese «papiravisen» på dataskjermen.

2. Wap uten bilder er rimelig
Dersom du må velge mobilt bredbånd, så gjelder det å redusere datamengden. Glem alle tanker om at surfingen har fastpris, det gjelder bare i Norge. De tyngste dataelementene på en nettside er bilder og annonser. Den enkleste måten å redusere datamengden er å lese mobilutgavene av nettavisene - og skru av mottak av bilder.

Da reduserer du tyngden betraktelig - og prisen tilsvarende.

Du finner Nettavisens mobilutgave her: http://mobil.nettavisen.no

(Dersom du synes brukeropplevelsen blir litt mager, så koster ikke bildene allverden - normal størrelse er 0,01-0,02 mb, noe som koster pluss/minus en krone).

3. Velg riktig operatør
Her må du holde tunga rett i munnen!

Sett fra forbrukers side er mobiltelefonens eller mobilkortets automatiske valg av utenlandsk operatør klønete. Du har ingen garanti for at mobiltelefonen velger den operatøren som har rimeligst pris og avtale om dataroaming med eksempelvis Telenor.

Les også om Network Norways nye faste billigpris:Mobilsurfing i utlandet til minipris

Generelt unngår du de største tabbene i Norden, Europa er stort sett håndterbart, men utenfor Europa kommer du først i trøbbel.

Her har du en liste over hvilke operatører som tilbyr Telenor-kunder mobilsurfing:Land og operatører for datatrafikk

Telenor tar eksempelvis 40 kroner per megabyte i Europa og 112,50 i resten av verden.

Bruker du eksempelvis en iPhone til å lese en fullverdig nettavis fra mobilnettet i USA, får du en regning på 225 kroner bare for forsiden!

Her finner ut Telenors priser fra utlandet:Datatrafikkpriser

Netcom-kunder slipper billig hvis de bruker en operatør i European Connect:Følg denne listen i Europa

Utenfor Europa har Netcom en nyttig tjeneste hvor du kan sjekke prisen til hver enkelt operatør. Skal du eksempelvis til Den dominikanske republikk, så koster surfing 125 kroner per megabyte. Da snakker vi anseelige 250 kroner for forsiden til en norsk nettavis.

Eller for å ta noe skikkelig ille: Velger du å se på YouTube eller norsk fotball via web, vil du bli ruinert!

4. Sky video, unngå annonser
Som nevnt er video det absolutt verste du kan velge å surfe på via mobilt bredbånd fra utlandet. Nettavisen har hørt om enkeltpersoner som er avkrevd 93.000 kroner for en Brann-kamp, og det er det ikke verdt...

Men også annonser kan veie tungt fra utlandet, og annonsøren er for såvidt heller ikke interessert i å treffe deg når du er i utlandet.

Derfor har Nettavisen nå lansert en annonsefri utgave som gjør surfing fra utlandet billigere.

Du finner den her:Annonsefri Nettavisen

Tjenesten koster 30 kroner måneden, men det sparer du inn umiddelbart hvis du er koblet opp fra et dyrt sted i utlandet.

5. Nyhetsoversikt
Dersom du bare ønsker å holde deg oppdatert, så kan det holde å få en fyldig oversikt over titler og lenker for de siste 48 timene.

Vi har laget en nettside som viser deg de viktigste sakene Nettavisens redaksjon har produsert innen nyheter, sport, økonomi og Side2 de siste to døgnene - uten bilder og annet stash.

Du finner oversikten her:Nettavisen siste 48 timer

Tips: Dette gjør du ikke
Den kanskje farligste fristelsen er nye mobiltelefoner som både har trådløst og mobilt bredbånd og som sømløst knytter seg opp til det som er tilgjengelig.

Reiser du eksempelvis rundt i USA med en ny Apple iPhone, er det fristende å bruke den til GPS, kartoppslag og litt surfing. Brukeropplevelsen er fantastisk, men regningen blir fort på over 1000 kroner dagen.

Det oppdager du når du kommer hjem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.