Spår uendret rente

Du kan trygt reise på ferie med samme trekk på boliglånet som før. Økonomer tror sentralbanksjefen lar renta være uendret på torsdag.

27.06.04 17:40

- Selv om inflasjonen er lav, er veksten i norsk økonomi såpass god at det ikke er grunnlag for et nytt rentekutt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NTB.

Rentekutt nå ville gitt frykt for et for stort press i norsk økonomi, mener Juel. Heller ikke DnB NOR Markets venter nye rentekutt.

- Vi regner det som svært sannsynlig at styringsrenten vil bli holdt uendret på 1,75 prosent. Alternativet er et nytt rentekutt, men sannsynligheten for at renten kuttes er klart lavere enn sist, skriver seniorøkonom Erlend Lødemel i en analyse. Renteøkningene kan drøye til de fleste har gjort unna alle årets ferier.

- Jeg tror på renteoppgang rundt nyttår, og tviler på at det skjer før, sier Steinar Juel.

Sju prosent boligrente
Han tror landets lånekunder må belage seg på at boligrenten øker til 7 prosent innen våren 2007.

- Styringsrenta skal opp til 5 prosent i 2006/2007. Da vil boliglånsrenta ligge på ca. 7. Fortsatt er ikke det høyt, det bare virker sånn siden vi har hatt så lavt rentenivå så lenge, sier sjeføkonomen.

Den forventede renteøkningen viser seg i Nordeas nye tilbud til kunder med boliglån. Fredag gikk banken ut med tilbud om å binde renta i tre år til en effektiv rente på 5,01 prosent.

I tillegg til rentemøte torsdag presenterer Norges Bank en ny inflasjonsrapport.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil gjeldsslaver få drahjelp av økt prisvekst. I midten av juni spådde SSB at prisveksten skal øke fra 0,7 prosent i år til to prosent i 2006. Dermed vil mer av lånet spises opp av prisveksten.

Venter renteoppgang
Internasjonalt venter ekspertene renteoppgang nå. Storbritannia har allerede økt rentenivået.

- Den europeiske sentralbanken (ESB) vil nok drøye litt til, men den kommer, sier Juel.

Også i USA ventes renteoppgang ved månedsskiftet juni/juli, selv om enkelte amerikanske økonomer advarer. For første gang siden 2002 faller etterspørselen etter varer i USA, skrev Dagens Næringsliv fredag.

Like fullt tror sjeføkonomen i Nordea at USA vil øke renta.

- USA har en styringsrente på 1 prosent, og kan ikke leve med det veldig lenge. Det er lurt å heve renta forsiktig nå, framfor å vente for lenge, mener Steinar Juel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.